DELA

Austrvega på musikcafé

Visans vänner arrangerar musikcafe på torsdag klockan 19.00 i musiksalen och Alandica.
Medeltidsgruppen á Austrvega bildades hösten 1995 på initiativ av Marcus Boman, Jan-Ole Lönnblad och Kjell Frisk. Syftet med verksamheten som bedrivs i föreningsform var vid bildandet att skapa ett intresse för medeltidens musik och kultur.
I dag är ensemblen något mindre och föreningen under ombildning.
– Intresset för äldre tiders musik har utvidgats till att inkludera musik av folklig äldre tradition. I dag spelar vi medeltida ballader efter åländska traditionsbärare, irländsk instrumental folkmusik, ny kantelemusik och barockmusik på vårt sätt. Vi bjuder in vår publik till en hisnande tidsresa som omspänner 1000 år, skriver Kjell Frisk i ett pressmeddelande.Roger Gustafsson
kurator för konstrundan

Sommaren 2012 arrangeras Konstrundan för femte gången. Sista helgen i juli öppnar konstnärer, hantverkare och formgivare sina ateljéer för allmänheten.
Konstrundans deltagare väljs i år för tredje gången av en kurator och i år sköts uppdraget av esbobon Roger Gustafsson. Gustafsson, som till utbildningen är både konstvetare och diplomingenjör, är en mångsysslare på konstfältet och arbetar bland annat som kurator och skribent och ställer även själv ut sina verk.
Gustafsson sitter i styrelsen för Finska Konstföreningen och stiftelsen Finlands Konstakademi. Gustafsson har tilldelats Pro Sculptura-medaljen för sitt arbete för bildhuggarkonsten i Finland av Finska Bildhuggarförbundet.
Kuratorns uppgift är att gå igenom samtliga ansökningar och på basen av dessa i samråd med Konstrundans styrgrupp utse deltagarna för årets Konstrundan.
Ansökningstiden till Konstrundan 2012 börjar den 21 januari 2012 och samtliga konstnärer, formgivare och hantverkare ansöker om deltagande via det elektroniska formulär som publiceras på Konstrundans hemsida, www.konstrundan.fi. Ansökningstiden pågår 21.1-22.2.2011 varefter formuläret stängs och kuratorns arbete inleds. För mer information om ansökningen och Konstrundan 2012, kontakta Dan Bäckman, projektansvarig för Konstrundan.  Färre bio-
besök i fjol

Finländarna såg färre filmer på biograferna i fjol jämfört med året innan, skriver FNB. Under fjolåret såldes det 7,1 miljoner biobiljetter – en minskning med en halv miljon jämfört med 2010.
Minskningen var i synnerhet stor för de inhemska filmerna. I fjol köptes det 1,2 miljoner biljetter till finländska filmer medan motsvarande siffra var 2,1 miljoner året innan.
Under det gångna året var den mest sedda filmen ”Harry Potter och Dödsrelikerna, del 2”. Den sågs av 389.000 finländare. q