DELA

Kulturnotiser

Kulturvandring
i Geta blir det
på söndag längs den gamla kulturstigen mellan Vestergeta och Bolstaholm. Götrik Sundberg är den som ska leda sällskapet med början från Holmsgatan i Västergeta klockan 14. Vandringen är 6-7 kilometer lång på rätt ojämn terräng och går över Kummelbergen, deltagarna uppmanas ta med sig bra skor och gärna egen kaffekorg. Det är kulturnämnden i Geta som är arrangör, vandringar längs gamla kulturstigar har blivit en tradition i kommunen. Vid dåligt väder flyttas vandringen framåt.

Styrelsen för
Alandia jazz

omvaldes att sitta kvar åtminstone till hösten under föreningens styrelsemöte i tisdags. I styrelsen fortsätter alltså K-G Eriksson som ordförande, Lars-Bertil Olsson som vice ordförande och Maria Stenberg, Fredrik Erlandsson och Erik Enroth som styrelsemedlemmar. Som suppleanter fortsätter också Jonas Hansson och Lasse Karlsson. Nästa årsmöte hålls redan på hösten, uppger K-G Eriksson.

Nya utställningar
på Föglö

blir det i sommar både i biblioteket, museet och turistinformationen i Degerby. I Föglö bibliotek ställer Jonas Wilén ut sina akvareller från juni till augusti, de kan ses under bibliotekets öppethållningstider.
Föglömuseets utställning denna sommar heter Kvinnor själv – kvinnor i förvärv. Den är öppen mellan den 14 juni till den 10 augusti. Utställningen invigs lördagen den 14 juni klockan 14.
Också i turistinformationen i Degerby Föglö öppnas utställning på lördag. Där ställer ställer Erik Karlsson från Föglögruppen ut med förstärkning av bland annat Anna Sundblom som också ställde ut i fjol och keramiker Judy Kuitunen.


Musikfestspelen
i Korsholm
är inne på det tjugosjätte året. I dag, under festspelens andra dag, bjuds det på fyra konsertupplevelser och ett Kunskap till kaffet-tillfälle. Blåskvintetten Il Vento håller konsert i Kuntsi museum och spelar där arrangemang för träblåskvintett av Maurice Ravels och Carl Nielsen. I Ahlbecksalen i Nykarleby ordnar festspelen klockan 19 en konsert med kammarmusik av Sibelius och Sjostakovitj. I Storkyro gamla kyrka blir det musik med Mellersta Österbottens kammarorkester klockan 20, med den unge altviolinisten Yuval Gotlibovich som solist. Och slutligen avslutas torsdagens konsertutbud med musik av J.S. Bach i Ortodoxa kyrkan klockan 22.

Kulturens andel
av ekonomin

är betydande, visar en utredning där man för första gången kartlagt kulturens betydelse inom nationalekonomin. Kulturens andel av bruttonationalprodukten är i själva verket större än den andel som de traditionella industriella näringsgrenarna och turismen har, visar rapporten som gjorts av Statistikcentralen och undervisningsministeriet. En fjärdedel av kulturens andel av bnp utgjordes av gruppen tidningar, tidskrifter och nyhetsbyråer