DELA

kulturnotiser

I dag öppnas
Picassoutställningen
på Ateneum i Helsingfors med mästerverk från Picassomuseet i Paris. Pablo Picasso är en av 1900-talets mest betydande bildkonstnärer. Han var en fredskämpe som levde med sin tid, som skapade kubismen och som kombinerade vardagliga material till kollage, skriver museet i en presentation.
Utställningen som pågår till den 6 januari presenterar den outsinligt kreative konstnären som ständigt förnyade sitt uttryck och hämtade inspiration från det soliga Spanien och de dekadenta kaféerna vid bakgatorna i Paris.
I Helsingfors visas ett omfattande tvärsnitt av Picassos produktion: målningar, skulpturer, grafik och fotografier, tjurfäktningar, duvor och älskande, porträtt, landskap och stilleben – ett par hundra verk sammanlagt. Till Ateneum kommer verken från Musée National Picasso i Paris vars direktör Anne Baldassari är kurator för utställningen. Helsingfors är den enda staden i de nordiska länderna där utställningen visas.
Inför Picassoutställningen har Ateneum sålt flera tusen biljetter i förköp, biljetter som ger rätt att besöka utställningen under en förutbestämd dag och ett bestämt klockslag kan köpas via konstmuseets nätbutik. Det är första gången Ateneum arrangerar förköp.


Mary Travers
i folkmusiktrion

Peter, Paul and Mary har dött i leukemi. Enligt hennes agent avled hon i onsdags 72 år gammal på sjukhus i Danbury i Connecticut, skriver FNB-AFP.
Trion hade sin rötter i amerikansk folkmusik och blev berömd för sina melodiska, flerstämmiga sångarrangemang i början av 1960-talet. Bland de mest kända låtarna finns Puff the Magic Dragon, If I Had a Hammer, Blowin’ in The Wind och Where Have All the Flowers Gone.
Trion framförde både eget material och låtar av Bob Dylan, Pete Seeger och Tom Paxton.
De två andra i trion heter Noel Paul Stooke och Peter Yarrow.


Klaus Härös film
”Post till pastor Jakob”

har utsetts till Finlands Oscarskandidat. Det var en jury bestående av branschfolk som valde ut Härös film efter att ha sett 15 inhemska filmer som fyllde kriterierna för att kandidera, skriver FNB.
De slutliga Oscarskandidaterna nomineras den 2 februari och den 7 mars utses vinnarna.