DELA

kulturnotiser

Kortfilmen
”Fengshui” vann
pris för bästa animation på filmfestivalen Kettupäivät i Helsingfors. Filmen regisserades av Pauliina Punkki och producerades av Johan Karrento i samarbete med Yle/Sari Volanen. Övriga i filmteamet är: Jutta Annala – sång och röst, Tommi Anttila – animation och Panu Riikonen – ljuddesign. Filmen har producerats med stöd av Ålands Kulturdelegation och Svenska Kulturfonden.
– Filmen handlar om en kvinna som bestämt sig för att städa upp i sitt liv men ett stort skåp ställer till med trubbel, berättar Johan Karrento.
Fengshui visas i Finlands tv nästa år och förhoppningsvis även på filmfestivalen Vera.

”Dunderlunds
bästa bokstav”

som Åsa Lind gav ut på åländska PQR har fått fina recensioner också i svenska tidningar och Ben Johans på förlaget meddelar att första upplagan av boken redan är slutsåld både i Finland och Sverige. På Åland har man omkring 100 böcker kvar i laget. En ny upplaga på 2000 exemplar är dock beställd.
I Nyan recenserade Katarina Gäddnäs boken den 25 augusti och skrev bland annat: ”Det här litteratur när den är som bäst: den bjuder både till identifikation och visar på nya världar att upptäcka. Den väcker frågor och nyfikenhet, utan att ge alla svar. Man blir så glad.”

Bildkonst bör bli ett
obligatoriskt ämne
för alla elever i grundskolan, föreslår en arbetsgrupp som tillsatts av undervisningsministeriet. I dag studerar alla bildkonst upp till årskurs 7, men arbetsgruppen vill att ämnet ska vara obligatoriskt också i klasserna 8 och 9.


Efterlyst – Armfelt
kallas en utställning
som öppnas i Finlands nationalmuseum i Helsingfors på fredag och pågår ett helt år. Underrubriken är ”Officer i kungens och kejsarens tjänst”. Utställningen handlar om Gustaf Mauritz Armfelt (1757– 1814), en av de mest färgstarka personerna i Finlands historia. Från slagfälten och glansen vid de europeiska hoven till dystra tider i en småstad i södra Ryssland.
De drygt hundra utställda föremål som personligen tillhört Armfelt ger en inblick i den värld, som omgav honom, turvis i Stockholm, under landsflykten i Italien, som förvisad i Kaluga, som minister i Wien eller hemma på godset Åminne i Halikko. En bok – enbart på finska – men med svensk och engelsk resumé publiceras till utställningen.