DELA

Kulturnatten har mycket att bjuda på

Kulturnatten i Mariehamn är ett evenemang som lockat stora skaror med publik. Årets upplaga har också alla förutsättningar att lyckas.
En garanterad publiksuccé är Emmaus modevisning som naturligtvis återkommer och i stadsbiblioteket uppträder M.A. Numminen. Öppen scen hör till evenemangen i Ålands museum och som en ny fast punkt slår även Savoyhuset nu upp sin dörr mot kulturnatten.
Det var en inspirerad skara av arrangörer och medverkande som kallade till presskonferens kring årets upplaga av kulturnatten i Ålands museum i går. Med var Annika Dahlblom och Gunilla G Nordlund från Ålands museum, kultursekreterare Mervi Appel med ansvar för programmet i stadsbiblioteket och Britt-Marie Lundberg från Emmaus, som alla var övertygade om att det man har att bjuda på i år borde dra minst lika stora publikskaror som under tidigare kulturnätter.
Att Savoy nu också finns med ger en breddning och Nordens institut, som är med och sponsrar Numminen-konserten, är också ett nytt inslag. Enligt Åsa Juslin från institutet är detta bara ett första steg.
– Nästa år då vi flyttat till nya lokaler på Köpmansgatan kan institutet också hålla öppet under kulturnatten, lovade hon.


Nästan allt gratis
Ålands museum, stadsbiblioteket och Emmaus har genom åren skapat ett lättillgängligt evenemang som lockar många just genom den otvungna stämningen och de låga trösklarna.
Man strosar gärna omkring och tittar in än här än där. En viktig princip har varit att inget skall kosta. I någon mån frångår man detta nu i och med att filmförevisningarna på Savoy kostar, dels filmklubben Chaplins visningar av Per-Ove Högnäs ”Edos mack”, dels Savoys egen visning och faståländska premiär på ”Sex and the City”.
Någon öppning för en mera avgiftsbelagd kulturnatt skall vi ändå inte behöva befara, menar arrangörerna.


Återbrukskonst
Tittar man litet på vad som bjuds när kulturnatten rullar i gång klockan 18 på fredag så kan man utöver de pågående utställningarna i Ålands museum notera att Posten ger ut frimärket ”Bondbruden” och att museet i anslutning till detta visar sin svarta brudklänning från 1800-talet medan Pär-Olof Jansson visar hur man binder en bondbrudskrona.
På fjärde året blir det också konstnärlig återanvändning av material. Denna gång plastkassar och plastflaskor.
Museet bjuder också på tai chi och på en öppen scen där gruppen Doghead och deltagare i sommarakademin opera.ax underhåller med musik med rock-attityd respektive opera och piano.
Museet avslutar kvällen med en ung musikscen.


Numminen, Kitto
I stadsbiblioteket inleds kvällen med att skådespelaren Matts Stenlund läser ur Joel Petterssons ”Knollan en kosaga” till nykomponerad musik av Stäni Steinbock.
Bildverkstad, marthalotter och musik av unga gruppen Krusbär bjuder man också på innan det är dags för M.A. Numminen och hans trogna ackompanjatör Pedro Hietanen.
Efter ett avsnitt med persisk och kurdisk poesi och kurdisk dans avslutar biblioteket med sångerskan Kitto, född i Melbourne i Australien men numera verksam i Stockholm.


Mera mode
Även Emmaus bjuder på en hel del musik. Lokala Undone och Jårk följs av sång- och musikgruppen ”Lil-britt Siv” från Sverige och efter modevisningen, som vanligt lagd mellan kl 21 och 22, avslutar man med Anna Rydén som bjuder på egna låtar.
Vid och i Savoyhuset inleder man med skapande aktiviteter. Ålands slöjd och konsthantverk, Bild- och formskolan samt Ålands konstförening bjuder på prova-påaktiviteter från början av kvällen. Kl 19 är det dags för den första av två visningar av filmen ”Edos mack” och från kl. 22 till en bit efter midnatt kan man se ”Sex and the City”.
En del spontana aktiviteter lär det traditionsenligt också bli under kvällen, bland annat musik på Torggatan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax