DELA

Kulturnatt med lockelser

Många ålänningar och säkert en del tillresta också har lärt sig att augusti bjuder på kulturnatt i Mariehamn. Den som nu börjar spetsa sig på den sjuttonde kulturnatten på fredag kväll behöver knappast bli besviken. Det bjuds på ett späckat program med många lockelser. (Bilden från måndagens presskonferens om programmet.)
Minnesgoda kulturkonsumenter kommer kanske ihåg att det var Ålands museum och stadsbiblioteket som i tiden startade kulturnatten. Sedan kom Emmaus med och kring de tre huvudarenorna kretsar programmet fortfarande.
Från klockan 18 på fredag och fram emot midnatt bjuds det på program med vid spännvidd, allt från klassisk musik, teater, dans och författarframträdanden till Emmaus spexiga modevisning med lätt begagnat.


Inget regn
Att kulturnatten inspirerar också arrangörerna kunde man inte ta miste på vid gårdagens presskonferens kring programmet. Det låg förväntan i luften. Vädret anser man sig också ha tumme med.
– Det har faktiskt aldrig regnat på kulturnatten. Det har regnat före och efter men aldrig under själva programmet, säger Annika Dahlblom från Ålands museum.


Alkoholfritt
I programmakandet är man noga med att kunna bjuda på aktiviteter både för gammal och ung. Kulturnatten skall vara ett evenemang för hela familjen. Därför har arrangörerna sedan länge ett beslut på att ingen alkoholservering skall förekomma. Det har inneburit att kulturnatten i Mariehamn – till skillnad från en del liknande aktiviteter på annat håll – alltid varit en mycket städad tillställning.
I år är man dock beredd på att det kan krävas en del extra övervakning senare på kvällen eftersom beachvolleyevenemanget med servering, pågår samtidigt.


Mycket program
Vad bjuds kulturnattens besökare då på i programväg?
n På Emmaus bjuder Stäni Steinbock på sång och musik för barn kl. 18.30. Efter det kan man lyssna till Elin Thomasson som sjunger till gitarr, tjejbandet Blood Feud Sisters från Kökar och Dur-rackarna som spelar ukulele och sjunger. Kl. 20.30 bjuds det på ett konstprojekt med dans där Parva Pirzadeh står för dansen, Sofia Chanfreau för musiken och Amanda Chanfreau för kostymeringen. ”My Perfect Disguise” kallar de föreställningen.


Modevisning
Mer av förklädnad blir det i den stora modevisningen som följer kl 21. Britt-Marie Lundberg från Emmaus berättar att det delvis är samma program som Emmaus visade upp under landskapsdagarna i Helsingfors, men flera inslag är också nya.
– Framträdandet i Helsingfors där det regnade och bara femtio personer kom ser vi som en generalrepetition för den här föreställningen, säger Lundberg med glimten i ögat.
Hon utlovar förbättrad sebarhet på Emmaus gård där 800-900 personer brukar trängas under modevisningen.
Efter modet kan man ännu lyssna till musik i sommarnatten med Emma Svensson.
n Utanför stadsbiblioteket pågår en bildverkstad ledd av Eva Maria Mansnerus och Gunilla Holmgren mellan 18 och 20. Samtidigt ordnar Mariehamns marthaförening lotteri.
I biblioteket framträder bröderna Krut (Stefan Simonsen och Kjell Frisk) med musik för barn kl 18. Kl 19 ger skådespelaren Göran Forsmark en föreställning av sin enmansteater ”Mannen från Malmberget”


Succéförfattare
På detta följer ett framträdande av sång- och musikgruppen Ulvens döttrar och kl 21 kommer författaren Linda Olsson på besök. Olsson som är bosatt i Nya Zeeland har gjort succé med sin debutroman ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” som kom på Bonniers i fjol. Bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall kontaktade Olsson när hon hörde att hon skulle vara i Sverige i augusti och Olsson var inte svårövertalad.
– Hennes farmor kom från Grundsunda, berättar Eva Gustafsson-Lindvall.
Författarbesöket sker i samarbete med bokhandeln Lisco.
Kvällen på biblioteket avslutas med gitarrmusik av Christoffer Isaksson, känd bland annat från rockbandet Stainless Steel. Här bjuder Isaksson, som studerar vid musikinstitutet, dock på klassisk gitarr.
n Ålands museum och konstmuseum har en hel del program på sin palett. Mellan 18 och 21 kan man beundrar den årliga utställningen med returmaterialkonst som i år gäller gamla plaststolar. Publiken får rösta men i år deltar även en jury. Vinnaren kungörs kl 21.30.


”Ålänningens sång”
Linn Simons visar barn hur man knyter vänskapsband mellan 19 och 21. Kl 19 kan vänner av hotjazz lyssna till gruppen Whatclub och kl 20 finns det möjlighet att lyssna till professor Erik Anderssons vinnande bidrag i Nya Åland sommartävling om en alternativ text till ”Ålänningens sång” och på det följer ett framträdande av skärgårdsungdomarna Elin Thomasson, Emil Jokipelto och Alexandra Fagerström med succélåten ”Messa Nyan”, ett resultat av ett musikläger på Ålands folkhögskola under Peter Hägerstrands ledning.
Kl 22 ger Ishmahanni, som studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm tillsammans med Daniel Wejdin, på kontrabas och Helle Axel-Nilsson, rytmik- och dansföreställningen ”Svängningar”.
Kvällen på museet avslutas med filmen ”Videoschlager” av Johan Karrento, Pauliina Punkki och Marc Svahnström. Tidigare på kvällen kan man se bilder och bildspel från landskapsdagarna i Helsingfors. Under kvällen är det kaffeservering med hembakat kaffebröd av Anna-Lisa Andersson.
n I lagtingets aula kan man under kvällen se förslagen till utsmyckningen av lagtingets plenisal.


Kring Valdemar
En ny sen hållplats under kulturnatten är det musikprogram som Valdemarsällskapet bjuder på i S:t Görans kyrka kl. 22.30. Lillemor Grüssner berättar att man samlat musik som inspirerats av texter av Valdemar Nyman. Hon beskriver programhelheten som en triptyk.
Ulvens döttrar inleder med att gestalta Valdemar Nymans närvaro i naturen till musik av Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Sedan följer Lars Karlssons ”Ludus latrunculorum” som organisten Markus Malmgren transkriberat till orgel och där sopranen Annika Sjölund sjunger ariorna. Som tredje del i triptyken framförs Jack Mattssons tonsättning av tre meditativa sånger av sopranen Thérèse Karlsson. Organist är Kaj-Gustav Sandholm.
Som recitatörer medverkar Katarina Gäddnäs-Karlsson, Benita Laanti-Helander och Lillemor Grüssner.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax