DELA

Kullehusteatern gör Strindberg

I kväll och på onsdag sätter Kullehusteatern från Sverige upp en egen bearbetning av August Strindbergs pjäs Kamraterna från 1887. Föreställningarna börjar klockan 19 i Eckerö Post- och tullhus.
Kullehusteatern grundades 1999 och till sitt tioårsjubileum har de gjort en bearbetning av August Strindbergs ”Kamraterna” från 1887.
– Att vi valde just Kamraterna beror på att den inte spelas så ofta. Dessutom ville vi använda några av de generaliseringar som Strindberg gör i pjäsen och göra humor av dem, förklarar Linda Kulle.


Jämlikar?
Pjäsen kretsar kring ett ungt svenskt konstnärspar, Axel och Bertha, som i Paris försöker leva jämställt, som kamrater sida vid sida. Deras relation sätts på prov när de båda lämnar in sina tavlor till Paris-salongen.
Hur kommer konkurrensen att påverka deras relation? Kan de fortsätta att vara jämlikar?
Hur har responsen varit vid tidigare föreställningar?
– Vi har fått mycket god respons, både från publik och media. Det är ju alltid en smula våghalsigt att ta sig an en mästare som Strindberg och bearbeta verket så kraftigt som vi gjort, säger Kulle.
Hur ser förväntningarna ut inför ert framträdande på Åland?
– Vi är väldigt laddade. Allt har gått bra i bearbetningen och det känns verkligen som att vi hittat något nytt. Dessutom har vi alltid haft roliga spelningar på Åland. Det brukar vara en positiv och fin stämning. Vi ser fram emot att träffa den åländska publiken igen, säger Kulle.

AXEL KRONHOLM

kultur@nyan.ax