DELA

Kroppar blev konst på gym

Gränser överskrids. Broar byggs mellan två olika världar -– gymmet och konstgalleriet – i utställningen Kroppspiration. Akvareller av Kjell Ekström visas bland träningsredskap och i omklädningsrum på Träningsverket och både konstnären och gymägaren är positiva.
– Gymmet kan få nya besökare och konsten nya betraktare, säger de båda.
Konstnären Kjell Ekström är själv en flitig gymbesökare. Ryggproblem har tränats bort under ledning av Kim Jansson som är hans personliga tränare – PT som det heter på gymspråk – och tillika delägare i gym- och träningslokalen Träningsverket.
En gång bjöd Ekström henne på en vernissage. Det var en ganska skrämmande upplevelse – för Jansson.
– Jag kände mig inte alls trygg i den miljön. Hur skulle man bära sig åt på en vernissage? Efteråt förstod jag bättre hur folk som aldrig besökt ett gym kan känna sig första gången de kliver in hos oss, säger Kim Jansson.


Med på noterna
Hon ”tände direkt” när Kjell Ekström lade fram sin idé för henne – att använda Träningsverkets ljusa lokaler för en utställning med akvareller av kroppar.
– Fysisk träning och konst är klockrent ihop – en stimulans för hela människan, säger hon.
Nu hänger 34 verk i utrymmena, både i nedre och övre plan. Det finns konst i omklädningsrummen och på väggarna bland träningsredskapen. En del reklamaffischer har tagits ur sina ramar och ersatts med målade atleter och torson.
– Väldigt trevligt. Man kan sitta här och njuta av konsten medan kroppen får sitt, säger en dam som trampar på en motionscykel.


Inte levande modeller
Kjell Ekström har målat akvarellerna till Kroppspiration hemma på Åland men även i Gambia, Indien och Malta. Levande modeller har han inte använt – det är helt enkelt för dyrt – men intryck har han samlat på sig i olika miljöer och lagrat i sin inre bildbank.
Någon direkt inspiration har han inte fått under träningspassen med Kim Jansson.
– Nej, hon driver en så hårt att man inte hinner titta sig omkring, säger han.
Kjell Ekström kände en lätt skräck för att fastna i ett fack som landskapsmålare; som den som bara målar döda ting och aldrig människor. Bland annat därför gav han sig i kast med verken till Kroppspiration.
– Det är svårt att måla kroppar och i den gamla konstskolningen fick eleverna sitta i åratal och teckna av gipsfigurer innan de fick börja med levande modeller. Jag har inte den bakgrunden och hoppas att stämningen och känslan i bilderna kompenserar eventuella brister i anatomin.
Det sägs – säger Ekström – att kvinnokroppar är lättare att avbilda än manskroppar men Ekström tycker tvärtom. Kvinnokroppen blir lätt klichéartad och han har avbildat flest män.


Visa hänsyn!
Tanken är att utställningen ska locka även icke-gymmare till Träningsverket som har mer generösa öppettider än ett galleri. Det är bara att droppa in och försöka ta sig runt bland tränande människor för att titta på konstverken.
– Jag tror inte att de tränande upplever det som störande, säger Kim Jansson.
Och normal hänsyn förväntas givetvis av konstbesökarna – att man inte trampar på någon som ligger på en matta och tränar magmusklerna rakt under ”Afrikanen vid havet”.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax