DELA

Köp konst, stöd konst

Önningebymuseet får hjälp med finansieringen av den monumentala målning av Edvard Westman som museet köpt in. I dag öppnas en försäljningsutställning där ett femtiotal verk säljs och museet får provisionen. (På bilden Kjell Ekström och en del av de utställda verken.)
Som Nyan tidigare berättat har Önningbymuseets vänner beslutat köpa in Westmantavlan till museets samlingar.
Köpet möjliggjordes till en del tack vare en anonym donation av en grundplåt på 5.000 euro och i dagsläget är ungefär hälften av köpesumman på 43.500 euro täckt. Resten försöker man nu få in genom olika insamlingsaktiviteter varav försäljningsutställningen är en.


Höstligt landskap
Tavlan som Edvard Westman (1865-1917) målade i Önningeby år 1890 har måtten 212×120 cm och föreställer ett höstligt landskap med björkar. På den slippriga vägen går en kvinna. I bakgrunden ses några bondgårdar. Motivet är troligen hämtat från södra Önningeby vid de så kallade Hägnorna, alltså mellan nuvarande vägskäl och Önningeby Näset.
– Tavlan är av hög kvalitet och från en intressant period då Westmans och de övriga kolonisternas måleri stod på topp, sade Kjell Ekström i mars då inköpet gjordes.


Anknytning
Till den försäljningsutställning som hålls i dag och i morgon och eventuellt fortsätter nästa vecka har arbeten lämnats in både av dödsbon och privatpersoner. Det handlar om verk som via konstnärerna eller motiven har åländsk anknytning.
Enligt Kjell Ekström är kvaliteten genomgående god och de fasta priserna inte heller några överpris. Dyrast är en målning av Erik Juselius där priset satts till 2.000 euro.


Femtiotal verk
Ett femtiotal verk finns med och utöver Erik Juselius handlar det bland annat om arbeten av Ture Malmberg, Lindorm Liljefors, Kurt Bengsson, Anton Bengtsson, Justus Montell, Lars-Birger Blomqvist, Robert Hancock, Juha Pykäläinen, Charles Hemmingson, Bo Högnäs, Armas Mikola, Olof Kangas, Guy Frisk, Folke Winquist, Georg von Swetlik och G. Engström.
En del marinmålningar finns också med. Bland intressanta motiv nämner Ekström till exempel en Malmbergmålning av galeasen Fennia. Galeasen ägdes av Levi Mansnérus i Degerby och är målad liggande vid Karlssons varv i samma by.
I dag och i morgon är utställningen i museets gamla stendel öppen kl. 18.00-20.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax