DELA

Konstprotest mot golfbanor

En konstinstallation hängde i går morse i taket på scenen på torget. ”Make art not golf” står det med stora, röda bokstäver. Konstnären Kari Niskanen ligger bakom manifestationen.
– Jag blir så arg när jag ser golfbanor planeras, säger han.
Kari Niskanen har hängt upp en konstinstallation i taket på torgscenen, där han skrivit med röda bokstäver ”Make art not golf”.
Han säger att installationen är ett ställningstagande mot den planerade golfbanan i Finström, och för Pålsböle skola.
– Det kändes som jag måste göra något. Jag blir så arg när jag läser om den planerade golfbanan, medan de säger att det kostar 3.000.000 euro att renovera Pålsböle skola. Jag borde ha skrivit ”Make school not golf” istället!
Han menar att byar dör om man stänger ner skolor och bybutiker.
– Jag hoppas att de som bor i Finström orkar kämpa för sin skola, säger Kari Niskanen.


Hellre små aktiviteter
Kari Niskanen frågar sig också varför det är viktigt att det kommer ett ökat antal turister till Åland varje år.
– Åland är inte något j-vla Stockholm eller Helsingfors, någon måtta måste det vara. Med tanke på den ekonomiska krisen är det märkligt att man börjar planera sånt här, säger han.
Han tycker att det vore bättre om det arrangerades många små aktiviteter, istället för att bygga golfbanor.
– Man ska inte bygga sönder lilla Åland. Istället kunde man ta intryck av Fårö på Gotland som lyckas bibehålla sin turism utan att förstöra hela ön. Jag tycker att man kan ha mer fantasi än att tro att golfbanor ska rädda Åland, säger Kari Niskanen.


Två skilda saker
Roger Höglund (c), som är kommunstyrelsens ordförande i Finström, menar att Pålsböle skola och en tänkt golfbana inte har något samband.
– Det handlar inte om antingen eller. Det finns kanske de som tror att vi lägger ner skolan och satsar på golf, men så är det inte, säger han.
Han säger att skolan och golfbanan är två skilda saker som inte kan ställas mot varandra.
– När det gäller Pålsböle skola handlar det om att vi vill ha en likvärdig utbildning för en billigare peng. Den tilltänkta golfbanan blir ingen kostnad för Finströms kommun, utan som jag ser det är det enbart positivt att få hit en golfbana, eftersom vi då får fler arbetsplatser och företagsetableringar. Detta innebär rimligtvis att det genereras mer pengar till den kommunala kassan vilket gagnar såväl skola som annan kommunal service, säger Roger Höglund.
Vad tycker du om att man protesterar med konst?
– Jag tycker att konstnärer ska få ha sin frihet och uttrycka sina åsikter genom konsten. Men då är det också viktigt att man stämmer av och har alla fakta, säger Roger Höglund.
Kaj Herlin på Mariehamns stads markavdelning säger att konstverk som installeras utan lov tas bort.
– Konstnärer får uttrycka sina åsikter genom konst så länge de har lov att göra det, säger han.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax