DELA
Foto: Jonas Edsvik

Konstmuseum har ny form och färg

Ålands konstmuseum har fått ett nytt utseende och ny teknik. I den tematiska hängningen har man utnyttjat höjd, längd och färg för att ge utrymmet ett lyft.
Sedan 2013 har Ålands konstmuseums lokaler varit stängda. På fredag öppnar man dörrarna för besökare igen.

– Vi hoppas att det ska ge en ny konstupplevelse, säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen som är en av de som jobbat med att ta fram den nya basutställningen.

Tavlorna som utgör basutställningen är upphängda högt och lågt, stora och små bredvid varandra. Den tidigare minimalistiska upphängningen är borta och har ersatts av färger och former som bildar en enhet.

– Det var som att lägga pussel. Att hitta rätt tavlor som passar brevid varandra var inte lätt, säger Heidi Berthén, vikarierande konstintendent.

Den nya basutställningen har en tematiskt hängning. Tidigare har det alltid varit kronologiskt men nu har man vänt upp och ner på allt och utgått från teman och färg när man hängt. De teman som är representerade är porträtt, djur, natur, abstrakt och Joel Pettersson.

– Vissa tavlor passade inte alls brevid varandra, säger Pia Norrmén, utställningsassistent.

– Vi ville få fram en bra rytm och kontrast mellan tavlorna, säger Berthén.

Varje temanamn står med guldfärgade bokstäver på väggen. Av konstmuseets totala samling som innehåller tusen verk visas nu 168 stycken, tidigare visades 40–60 verk.

Digital satsning

Det finns ingen informationstext vid konstverken. Istället har man gjort en ny digital satsning, en egen app där all information är samlad. Det är Henrik Edlund som arbetat med att ta fram den nya appen. Appen är en offlineapp och fungerar åtminstone än så länge bara på museets pekplattor.

– Informationen som finns är ett urval. Allt finns inte med. Det finns något från varje tema och på tre språk, säger Edlund.

Det finns också en traditionell informationstavla vid varje temavägg som berättar vad verken heter. All annan information finns i pekplattorna som finns utspridda på olika ställen i museet.

– Text tar mycket utrymme och det här är ett bra sätt att göra informationen tillgänglig för besökare utan att det stjäl utrymme på väggen, säger Berthén.

Läs hela reportaget från nya konstmuseet i dagens papperstidning eller e-Nyan!