DELA

Konstmuseet köpte Westman-målning

Ålands konstmuseum får sitt första verk av Edvard Westman. Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen ropade för museets räkning in ”Zarewna”, ett motiv med den ryska eskadern vid Färjsundet (bilden) på Bukowskis vårauktion i Stockholm i går.
– Det känns fint att konstmuseet nu får sitt första verk av Edvard Westman. Vi har i konstnämnden varit ense om att museet borde ha något av honom, säger Procopé Ilmonen som hade konstnämndens uppdrag att försöka ropa in tavlan.
Edvard Westman (1865-1917) hörde till de svenska konstnärer som före första världskriget deltog i konstnärskolonin kring Victor Westerholm i Önningeby. Från tidigare finns arbeten av Westman i Önningebymuseets samlingar.


Intressant verk
Susanne Procopé Ilmonen säger också att hon tycker att det verk man nu köpt in är kulturhistoriskt intressant. På målningens framsida över Westmans signatur finns en dedikation i blyerts som lyder: ”Direktör Albert Ranft – på 50-årsdagen den 23 nov 08-från”.
Enligt en påskrift på baksidan av tavlan föreställer motivet ”Ryska Kejsareskadern vid Åländska Skärgården”. Den är daterad till 1894.
Zarewna var byggd i Storbritannien 1874 och nyttjades främst av tsar Alexander III vid hans besök i den finländska skärgården.


Till konservator
När Nyan i går fick tag på Susanne Procopé Ilmonen i Stockholm berättade hon att den nyinköpta tavlan nu skulle föras till en konservator.
– Ramen har en del skador och målningen behöver också rengöras. Det skall vi nu ta offert på.
Hon berättade också att man skulle låta konservatorn göra en bedömning i fråga om blyertsdedikationen på målningen. Enligt hennes egen uppfattning borde tavlan kunna rengöras utan att dedikationen skadas.
Någon stor målning är ”Zarewna” inte. Den mäter 22,5 gånger 33,5 centimeter och är målad på pannå.

”Inte för dyrt”


Utropspriset var 20.000 kronor och slutpriset steg alltså rejält, till 82.000 kronor plus avgifter. Ändå tycker inte Susanne Procopé Ilmonen att inköpet blev för dyrt.
– Visst steg den mycket eftersom det var många som var intresserade men jag tycker också att den var rätt lågt värderad från början. Köpet känns nog rätt och verket försvarar sin plats i museets samling.


Lyft för Juselius
På Stockholms auktionsverk såldes ett Ålandsmotiv på måndagen. Det var ett motiv från Eckerö, olja på duk, av Erik Juselius (1891-1948) som gick under klubban.
Proportionellt steg den målningen ännu mera i pris än Westmanmålningen, hela fem gånger. Utropspriset var satt till 4.000 euro och slutpriset blev 20.000. Vem som köpte den målningen har inte kunnat fås fram. Varken konstmuseet eller Önningebymuseet har köpt tavlan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax