DELA

Konstkort blir alternativa klappar

Fotokonst och bildkonst i symbios.
Rädda barnen på Åland har låtit fotografen Inga-Britt Wiktorsson och konstnären Gunilla G. Nordlund skapa två julkort som också fungerar som julgåvor och stöder utsatta barn på Åland och gatubarn i S:t Petersburg.
Janina Björni på Rädda barnen konstaterar att det blivit allt mer populärt med alternativa julklappar.
– Det är många som inte önskar sig fler prylar och också med tanke på miljö söker man andra alternativ. Och Rädda barnen har goda ändamål som man kan stöda, säger hon.


Åland, S:t Petersburg
De kort som Inga-Britt Wiktorsson och Gunilla G. Nordlund skapat säljer Rädda barnen för en minimiavgift på 10 euro per kort. Inkomsterna från det ena kortet går till arbetet bland gatubarnen i S:t Petersburg medan inkomsterna från det andra används för att stöda utsatta barn på Åland.
– Det som kommer in går oavkortat vidare till sina ändamål. Inget försvinner i administrationskostnader, understryker Janina Björni.


Behoven ökar
Och det finns behov av stöd. Också på Åland. Janina Björni konstaterar att lågkonjunkturen märks alltmera också här. På Rädda barnen känner man av det genom att allt fler som har det svårt tar kontakt med organisationen.
– Alla har inte ett så bra socialt skyddsnät.


Bildmontage
Inga-Britt Wiktorsson och Gunilla G. Nordlund tycker att det är ett viktigt projekt som de fått möjlighet att förverkliga. Redan från början var de klara över att de skulle arbeta med montage. Inga-Britt har bidragit med en vintrig bild med frostbeklädda stenar och en annat bild med en flock får. Gunilla har målat små tomtenissar eller vättar som hon på lämpliga ställen placerat in i bilderna.
Från slutet av nästa vecka skall man kunna köpa korten på Rädda barnens kontor på Norragatan och hos Ålandsbanken kontor runt om på Åland. När Agenda-kontoret håller öppet hus och säljer andra alternativa julklappar på samma plats den 25 november kl 11-15 finns det också möjlighet att inhandla Rädda barnens kort.
– Företag som är intresserade av korten kan dock ta kontakt med oss redan nu, tillägger Janina Björni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax