DELA

Konsten blev hans nyckel till språket

För John Court, som nu ställer ut på Ålands konstmuseum, är konsten ett ständigt bearbetande av ord och bokstäver, av de hinder han som dyslektiker stött på i livet.
John Court gör ingen hemlighet av att hans möten med språket varit fyllda av problem. När han gick i skolan i England, i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet, fick han ingen som helst hjälp med att bemästra sin dyslexi.
– Jag kunde inte läsa när jag slutade skolan och det var naturligtvis mycket frustrerande för en tonåring.


Ser ordens konturer
En öppning mot språket skulle han dock småningom finna i konsten. Som 19-åring började han studera. Han gick på kvällskurser och utvecklade sin förmåga att teckna. Och den vägen kunde han också komma det skrivna språket närmare.
– Jag klarar inte av att läsa genom att kombinera bokstäver men jag ser orden som frofiler, som bilder och har lärt mig känna igen dem på det sättet, förklarar han.


Trivs i norr
Jon Court är gift med en finländska från Sodankylä och bodde där ett tag innan man via Rovaniemi kom till Torneå där familjen nu bor.
– Jag trivs utmärkt i Torneå. Det är nära gränsen till Sverige, det är nära havet och jag gillar de öppna slätterna och den fria horisonten.
Som konstnär stör det honom inte heller att han inte har så många att kommunicera med, att han inte kan finska och att det inte finns många att prata engelska med.


Visuell kraft
Men han är ständigt verksam med språket och särskilt språkets strukturer. De stora arbeten som han nu visar i Ålands konstmuseum har en visuell kraft som påminner om grafikens. Särskilt gäller detta de arbeten där han graverat in sin berättelse på stora griffeltavlor. De ingraverade aluminiumfärgade bokstäverna kontrasterar mycket effektfullt mot den becksvarta omgivningen.
Allt är uppbyggt kring bokstäver och ord dom formar sig till hans egen historia och en ständigt fortgående utforskning av det skrivna ordet och språket i vardagen.
– Ord och bokstäver är viktiga, de fyller livet, konstaterar han.


Självförtroende
Trots erfarenheterna från ungdomen, när oförmågan att läsa gav honom en negativ syn också på allt annat som hängde samman med skolan, så vill John Court inte klaga och ägna sig åt självömkan. I dag har han tack vare konsten vunnit ett gott självförtroende och ger intrycket av en person som ser med nyvunnen optimism på livet. Trots allt.
Utställningen har sin vernissage i kväll kl 18-20 och kan ses i konstmuseet till den 11 april. Den följs också upp i serien ”Möten kring konst” där Diana Berthén, lektor i specialpedagogik, lördagen den 20 mars kl 14 diskuterar relationen mellan dyslexi och bild.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax