DELA

Konserter för hjälpen till Haiti i mars

Hjälpbehovet efter jordbävningen på Haiti kommer att vara stort under lång tid framöver. Med det i åtanke arrangerar Ålands musikinstitut och Alandica tillsammans två välgörenhetskonserter lördagen den 6 mars. (På bilden Björn Blomqvist och Therese Sjöblom.)
Initiativet till Haiti-konserterna kommer från musikinstitutet och dess rektor Björn Blomqvist som i torsdags fick klartecken av lärarkollegiet. Alandica kultur- och kongress är berett att ställa sina utrymmen kostnadsfritt till förfogande.
– Det är vårt bidrag, säger Therese Sjöblom från Alandica.
Hon berättar också att man ännu skall diskutera evenemanget med husets samarbetspartners, de som har hand om teknik, städning och andra funktioner för att om möjligt få också dessa att ställa upp utan ersättning.
Björn Blomqvist berättar att han också fått klartecken av de lokala tidningarna om att de ställer upp med annonsutrymme för konserterna.


Blandat program
Ännu har man inte hunnit diskutera detaljerna kring det program som institutets elever skall framföra men betoningen läggs på körer och ensembler för att få med så många som möjligt. Något sammanbindande tema är ännu inte klart.
– Men det blir ett blandat program med körer, orkestrar, ensembler, solister och dansare där även lärare skall ges möjlighet att medverka, säger Blomqvist.
Två konserter skall ges den 6 mars, en kl. 15 och en kl. 18.30. Fyller man salen under båda föreställningarna så betyder det en publik på omkring 1.200 personer.
– Hela programmet beräknas ta cirka en timme och 45 minuter, inklusive en paus på cirka 20 minuter, säger Blomqvist.


Stöder läkare
Intäkterna från konserterna kanaliseras till Haiti via organisationen Läkare utan gränser i Sverige.
– Vad jag har kunnat se när jag jämfört hjälporganisationer på nätet så är Läkare utan gränser en organisation där mycket litet går till administrationskostnader. Dessutom verkar behovet av läkarinsatser vara stort, förklarar Blomqvist.
Biljetterna kostar 35 euro och släpps på onsdag. De kan köpas över disk på Alandica, vardagar kl. 12-15, via www.alandica.ax och i Hotel Arkipelags reception under tider när biljettförsäljningen i Alandica inte är öppen. Grupper och företag kan göra bokningar per telefon 24570.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax