DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kastelholms slott valt till ett av Svenskfinlands sju underverk

Kastelholms slott i Sund har valts till ett av Svenskfinlands sju underverk i en omröstning ordnad av Hufvudstadsbladet.

Kastelholms slott fick 46 procent av rösterna i kategorin historisk plats, framför tvåan Svartå slott i Raseborg som fick 34 procent av rösterna. Sankt Olofs kyrka i Jomala fick 11 procent och därmed den tredje största andelen av rösterna i kategorin. Det skriver Hufvudstadsbladet.

De övriga underverken blev Kvarken, Pargas kalkgruva, Tulluddens naturstig i Hangö, Bengtskärs fyr i Kimitoöns kommun, konstmuseet Amos Rex i Helsingfors och meteoritkratern Söderfjärden i Vasa och Korsholm.

Getabergen tog en andra plats i kategorin natur med 31 procent av rösterna bakom Kvarkens 33 procent.

Lemströms kanal mellan Lemland och Jomala placerade sig på tredje plats i kategorin infrastruktur med 23 procent av rösterna, medan vägnätet mellan Torsholma och Fiskö i Brändö placerade sig på en fjärde plats med 19 procent av rösterna.

Vägg- och takmålningarna i S:t Anna kyrka i Kumlinge fick näst flest röster i kategorin konst/kultur med 32 procent av rösterna. Amos Rex fick 40 procent av rösterna i kategorin.

Bland Hufvudstadsbladets läsares förslag fanns Pommern i Mariehamn.