DELA

Känslor i Kakelhallen

Hat, glädje, sorg, kärlek. Känslor är temat för den utställning som elever från årkurs två i yrkesskolan har vernissage på i kväll i Kakelhallen i Mariehamn. ”Emotions” kallar man utställningen. (På bilden Yasmine Blom som ställer ut foton.)
Ett trettiotal elever från samhälleliga- och sociala programmet samt mediaprogrammet har tagit sig an känslotemat under läsåret. Vissa har jobbat med målning i olika tekniker, vissa har sysslat med digitalfoto och vissa har skapat en videofilm.
Raina Clemes, Kalle Wetterström och Jonnie Listherby har haft hand om respektive grupper. De bilder som nu ställs ut har alla ett format om 25 gånger 25 centimeter. Av foton och målningar har man byggt upp helheter på de fyra olika känslorna.Videofilmen, som också den tar upp känslotemat, är på ungefär en och en halv minut och rullar kontinuerligt i utställningen.
– Jag tycker att deltagarna har varit jätteduktiga. Lite trögt var det kanske till en början men sedan kom man verkligen loss, säger Kalle Wetterström.


Intressant
Yasmine Blom hör till dem som sysslat med foto och hon har två av sina arbeten med på utställningen, en bild med ett hjärta i avdelningen om kärlek och ett förgråtet ansikte i avdelningen sorg. Hon säger att det varit ett intressant projekt.
– Det var lite stökigt i början, när man inte riktigt visste hur det skulle bli men efter hand har det ordnat upp sig. Det blev ju lite mera press på också när vi visste att vi skulle visa upp det vi gjort.
Yasmine berättar att hon gillar att fota och sysslar med det också på fritiden, någon utbildning just på fotoområdet siktar hon dock inte på.


Lärt mig en del
Peter Westling har tecknat och målat och fått bilder med i alla de fyra kategorierna och har prövat på att arbeta i olika tekniker.
– Det har varit ganska kul, men också svårt och jag har nog lärt mig en hel del, säger han.
Några planer på att mera medvetet fortsätta med konstutövandet har han dock inte.
– Kanske målar jag lite ibland, säger Peter.


Fick förlängt
Utställningen i Kakelhallen har vernissage i kväll, torsdag, kl. 18.30-20 och utställningen kan sedan ses till den 25 maj.
På affischerna som finns lite var stans på stan står det att den pågår bara till den 11 maj, men eftersom en annan utställning blev inhiberad har man nu löfte om att få fortsätta ända till den 25 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax