DELA

Kändistätt på visfestivalen i sommar

På årets Visor så in i Norden är programmet fullspäckat av såväl inhemska som utländska förmågor. Bland annat den svenska mästerspelmannen Åsa Jinder och den finlandssvenska tv-kändisen Bettina Sågbom-Ek delar scen med ålänningarna. Arrangörerna har medvetet gått in för att ha många åländska inslag för den allt mer internationella publiken.
Kumlinge visfestival ”Visor så in i Norden” har programmet klart meddelar Torbjörn Engman från arrangörsgruppen.
– Det är det mest späckade programmet någonsin, men det är det i och för sig varje år. Festivalen blir större och större.
I år har man medvetet satsat på att ha så många åländska inslag som möjligt. Publiken blir alltmer internationell och arrangörerna har fattat principbeslutet att ge åländska förmågor möjlighet att få visa upp sig.


Ungdomar
Festivalen hålls under fyra dagar, 3-6 juli. Torsdagen är ungdomarnas dag. Torbjörn Engman nämner Deptheria från Åland som blivande stjärnor. Kvällen avslutar rockveckan för unga musiker som arrangeras av projektet Kultur i skärgården. Deltagarna i rockveckan uppträder under kvällen.
Under visdagarna får man se en ny sida av Mikael Engblom från Enklinge.Han är känd för sin dansbandsorkestermen nu sjunger han visor.


Bettina S
Tomas Ek, redakör på Radio Vega, sjunger visor. Hans fru Bettina Sågbom-Ek fungerar som konferencier tillsammans med Bengt Malmberg från Enklinge. Bettina kommer med sin soffa för att varva ner med artisterna efter spelningen.


Svenska stjärnor
Den svenska mästerspelmannen Åsa Jinder är den musikaliska huvudattraktionen. Gruppen Yonder var så populära att de återkommer i år. Torbjörn Engman lyfter också fram Lars Anders Johansson band. Lars Anders Johansson skriver egen musik.
– Det är moderna visor och han har jämförts med Lars Winnerbäck.
Torbjörn berättar att Lars Anders Johanssons poularitet är på väg upp. Sedan man påbörjade förhandlingarna i vintras har gaget höjts.


Vismässa
I fjol höll man en vismässa i kyrkan på söndagen. Eftersom det blev lyckat återkommer det i år. Nanna Rosengård uppträder med andliga sånger och nattvarden tas från stående bord.
Torbjörn Engman lyfter också fram en ung duo, Yohan och Siret, från Kumlinge respektive Estland som håller på och spelar in en skiva.
Sista artisten på festivalen är Magnus Gräsbeck från Åbo. Han är hovtrubadur på Åbo slott och har en mycket speciell stil.


Tacka nej
Visor så in i Norden har blivit så stort att man har det angenäma problemet att tacka nej till artister som vill komma och uppträda.
– Finn Zetterholm hörde av sig och ville vara med, men programmet var redan spikat. Vi var tvungna att tacka nej!

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax