DELA

Kända filmare i upprop för Savoy

En trad kända svenska filmarbetare gör nu ett upprop för bevarandet av Bio Savoy i Mariehamn. Initiativtagaren, dokumentärfilmaren, Håkan Pieniowski, säger till Nya Åland att det skulle var en tragedi om biografen försvann. (På bilden Pieniowski, längst till vänster, och Kåge Jansson som tar emot Verastatyetten 2002 av Mogens Lindén i filmklubben Chaplin.)
Uppropet, som i som publiceras på insändarplats i dagens Nyan, är förutom av Håkan Pieniowski undertecknat av dokumentärfilmaren Kåge Jonsson, Kurt Bergmark, redigerare vid SVT, filmaren och producenten Göran Gunér, filmaren Jan Troell, författaren och filmaren Agneta Ulfsäter Troell och dokumentärfilmaren Tom Alandh vid SVT.
Samtliga har många gånger besökt Mariehamn och Savoy i samband med filmfestivalen Vera. Håkan Pieniowski är också engagerad för ett seminarium i samband med vårens upplaga av Vera. Vid festivalen år 2002 hemförde han, tillsammans med Kåge Jonsson och Kurt Bergmark, Verastatyetten för filmen ”Jag älskar dig mitt barn”.


”Fin byggnad”
– Bio Savoy är faktiskt någonting ganska unikt i vårt närområde, en gammal fin byggnad och centrum för den livaktiga Vera-festivalen, säger Pieniowski.
– Det är som att komma tillbaka till den tid då man själv började gå på bio och det ännu fanns kvartersbiografer, säger Pieniowski.
– Jag kommer föresten själv från Mariefred, en liten ort i Sörmland i klass med Mariehamn. Där fanns också en gammal biograf som var på fallrepet och hade en nedgångsperiod. Till all lycka hann man dock inte riva eller bygga om den till något annat och nu har den väckts till liv igen och har en mycket livaktig i filmklubbsverksamhet, tillägger han


Hoppas
Han och de andra undertecknarna av uppropet hoppas att också Savoy skall gå att rädda.
– Det finns ett starkt gäng kring Vera-festivalen och filmklubben Chaplin, men de behöver också hjälp av andra och vi vill på det här sättet visa vårt stöd, säger Pieniowski.
I uppropet säger filmarna bland annat att:
”Varje stad med självaktning måste ha en väl fungerande biograf. När den digitala tekniken nu i snabb takt förbättrar både tillgänglighet och visningskvalitet för aktuell och äldre film så blir beslutet om nedläggning än mer förvånande. Vi tror att tystnaden efter en eventuell nedläggning kommer att kännas tryckande och pinsam. Därför vill vi visa vårt stöd och uppmanar alla att delta i ansträngningarna att bevara av denna unika biograf. En biograf som i framtiden kommer att stå som ett lysande bevis på vår envisa tro på människors behov av att samlas och gemensamt uppleva hur bra film kan berika oss.”
Läs hela texten på insändarplats.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax