DELA
Foto: Erkki SantamalaREVOLUTIONENS RÖST Ramy Essam sjöng på Tahrir-torget under den arabiska våren. Nu lever han i Malmö som fristadsmusiker.

”Kampen måste föras överallt”

Under upproret på Tahrir-torget i Kairo spelade Ramy Essam för 100 000 människor och uppmärksammades av världsmedia.

Nu lever han som fristadsmusiker i Malmö, och fortsätter kämpa för frihet.
– Om du hade frågat mig för ett år sedan hade jag aldrig trott att jag någonsin skulle befinna mig här, säger Ramy Essam från Egypten, som stannar till på Mariehamns litteraturdagar mitt under en världsturné.

Han har flera omtumlande år bakom sig. Under den arabiska våren 2011 blev han revolutionens ansikte, bara 24 år gammal, då han sjöng för hundratusentals människor på Tahrir-torget.

Efter det har hans arbetssituation i Egypten långsamt omöjliggjorts, han har arresterats och torterats, och inte haft möjlighet att verka som musiker. I höstas beviljades han ett tvåårigt uppehållstillstånd i Malmö som fristadsmusiker, och arbetar nu för fullt med att fortsätta sprida revolutionens budskap i sin musik.

– I Egypten koncentrerade jag mig på händelserna där, nu försöker jag vara en arabisk röst i en internationell miljö, samtidigt som jag arbetar på att översätta mina sånger till engelska för att nå ut med budskapet till fler människor, säger Essam.

Läs mer om litteraturdagarna i måndagens Nya Åland!