DELA
Foto: Miikka Pirinen
Rättspsykologen och författaren Julia Korkman.

Julia Korkman sjunger brottstycken

Rättspsykologen Julia Korkman far i höst på turné som sångerska, med konserten ”Sånger från Brottsregistret”. Hon och hennes band bjuder på sånger på temat kriminalitet, varvat med berättelser om brott och straff. Den 12 september uppträder de på Alandica.

Publiken får enligt pressmeddelandet höra bland annat om några av de mest kända brottslingarna i Finland, om misstag som begåtts i brottsutredningar, och om sambanden mellan psykopati och våldsbrott.

”Konserten för lyssnaren med sig in i en värld av brottshistorier och vetenskapliga rön där fakta och musik blandas. Publiken får bekanta sig med till exempel falska erkännanden, fakta om våld i nära relationer och justitiemord. I föreläsningsavsnitten diskuteras faktorer som ökar risken för brottslighet och minnets opålitlighet i vittnesutsagor, och lyssnarna får en insikt i varför tillförlitligheten i Lisbet Palmes identifiering i utredningen av mordet på hennes man Olof Palme har ifrågasatts. Trots det relativt dystra temat erbjuder konserten också många tillfällen att skratta”, heter det i pressmeddelandet.

Stalking

Julia Korkman berättar i pressmeddelandet om när hon tog del av psykologie doktor Katja Björklunds presentation i ämnet stalking.

”I sin presentation om ämnet använde hon låten ”Every Breath You Take” av The Police som exempel och berättade (till min chock) att låten handlar om stalking efter att ett förhållande tar slut. Liksom många andra hade jag dittills hört låten som en vacker kärlekssång. Det här kom jag att tänka på senare när jag funderade på möjliga tematiska konserter, och småningom började jag samla på mig låtar som handlar om brott eller brottslighet.”

Bandet består av Aki Hauru (arrangemang, gitarr), Robi de Godzinsky (piano, kontrabas, sousafon), Teemu Mattsson (trumpet, piano) och Joakim Berghäll (saxofon, trummor).

Julia Korkman gästade Mariehamns litteraturdagar förra året, i samband med publiceringen av hennes uppmärksammade bok ”Minnets makt. Berättelser från rättssalen”.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp