DELA

Joel-operan får nordiska pengar

Nordiska kulturfonden stöder den åländska operaproduktionen om konstnären Joel Petterssons liv.
Kulturfondens styrelse har beviljat trehundratusen danska kronor till produktionen. Enligt Rolf Lindqvist (bilden), ordförande i operaföreningen, är det ett viktigt tillskott.
Att förverkliga en ny operaproduktion är dyrt och även förverkligandet av operan ”Joel” kräver tillskott från landskapet och olika fonder för att kunna genomföras.
Enligt Rolf Lindqvist var det helt avgörande att landskapsregeringen och Svenska kulturfonden i ett tidigt skede ställde i utsikt bidrag på 100.000 euro var för operaprojektet. Tillskottet från Nordiska kulturfonden gör att Lindqvist nu vågar säga att projektet kan ros i hamn.


Hoppas på fulla hus
I pressmeddelandet från Nordiska kulturfonden sägs att operaprojektet har en totalbudget på 3,5 miljoner kronor men enligt Lindqvist är det svårt att ännu i detta skede slå fast någon mera exakt siffra.
– Bland annat beror det på hur biljettförsäljningen till de nio föreställningarna går. Vi räknar med att sälja 500-550 biljetter till varje föreställning.
Fortfarande väntar man också på besked om en del ansökningar om stöd.


Julklappstips
Förköpet inleddes i början av december och Lindqvist säger att han hoppas att både enskilda och företag skall passa på att köpa biljetter som julklappar. Priset för vuxna är på premiären den 24 juli 50 euro och därefter 40 euro för vuxna. Ungdomar betalar 20 euro.
Enligt Rolf Lindqvist är ett nittiotal personer engagerade på och kring scenen. Solisterna är tio till antalet, kören räknar drygt 30 medlemmar och av samma storleksklass är också orkestern.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax