DELA

Jens Palmqvist till Operahögskolan

Ännu en ung ålänning går vidare till högre sångutbildning. Jens Palmqvist, 24, har kommit in på Operahögskolan i Göteborg.
– Det skall bli väldigt roligt, säger han om de studier som väntar i höst.
Operautbildningen i Göteborg är den del av musikhögskolan. Liksom till operatutbildningen i Stockholm lockar också den i Göteborg många sökande till få platser.
– Vi var ett åttiotal sökande från början och efter de gallringar som gjordes blev vi 20 kvar som fick göra sångprov, koordinationsprov med enklare dansövningar och liknande, berättar Jens Palmqvist.

Från reservplats
Slutligen hade man vaskat fram de åtta som skulle få påbörja utbildningen. Jens fanns då på reservplats men hade gott hopp om att komma in.
– En tenor som kom in hade också kommit in på utbildningen i Stockholm och jag visste att han hellre skulle studera där.

Femårig utbildning
Resultatet blev att Jens kom in och nu ser han fram emot att få påbörja utbildningen som består av en treårig kandidatutbildning och en tvåårig magistersutbildning.
Att satsa på sång och just opera har nu blivit något som han verkligen vill.
– Jag hoppas att det skall kunna ge mig jobb i framtiden, säger han.
Jens Palmqvists väg till operatutbildningen har gått via Ålands musikinstitut, där han sjöng för Catherine Frisk Grönberg i tre år och för Peter Nordman i ett år, via Lärkkulla folkakademi där han hade Christian Juslin som lärare och nu senast via de två åren i Vadstena.
I Vadstena gjorde han nu i maj, tillsammans med de andra eleverna, Smetanas opera ”Brudköpet”.

Konsert, masterclass
I slutet av juli skall han också ge en konsert utanför Vadstena med en studiekompis som ackompanjatör på piano och under ett par veckor i juli väntar en masterclass i sång i Dalarna.
Annars skall han vistas mest på Åland under sommaren.
– Något sommarjobb har jag inte så jag är öppen för alla förslag, säger han hoppfullt.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax