DELA

Jazz i folkton och vildfåglar

Mariehamn Winter Jazz officiella öppning i stadsbiblioteket i går kväll skedde till senegalesen Yamar Thiams tamatrumma. Och mer folkligt inspirerat skulle det bli med Anna Rydén Band och duon Wildbirds & Peacedrums. Fast med vida ramar och stor spännvidd. (På bilden Anna Rydén.)
Anna Rydén Band som var först ut begick sin premiär med den här spelningen. Ett tiotal låtar, alla av Anna Rydéns hand och i goda arrangemang av Kaj Sundblom, bjöd man på.
Anna Rydéns texter är fyndiga och hennes musik hämtar inspiration ur den folkliga svenska vistraditionen. Åtminstone för mig kändes det som ett trivsamt återseende med den jazz i folkton som Jan Johansson skapade i det tidiga sextiotalet och också med stråk av såväl Georg Riedel som Povel Ramel. Musik som kan framföras lite med glimten i ögat, melodiskt, vilsamt och i en rytmiskt intressant blandning med allt från vals till bossanova.
Musikerna kring Anna Rydén: Kaj Sundblom på piano och gitarr, Fredrik Erlandsson på trumpet, flygelhorn och piano, Ella Grüssner Cromwell-Morgan, fiol, sång och flöjt, Erik Hellsten bas och Alexander Lindberg, slagverk är rutinerat följsamma och gav solisten god uppbackning. Särskilt fäster man sig vid Erlandsson som också nu stod för ett par riktigt hisnande trumpetsolon och vid rytmiskt säkra slagverkaren Lindberg.


Samspelt duo
Efter paus blev det också folkliga tongångar, men på ett mycket annorlunda sätt. I kvällens andra session bjöd Wildbirds & Peacedrums, det vill säga Miriam Wallentin och Andreas Werlin på bluesinspirerad slagverksjazz med vida influenser. Båda har gått på musikhögskolan i Göteborg och lärt sig ett musikalisk hantverk som de sedan utvecklat i egen gränsöverskridande stil. Kombinationen av Miriams sång och Andreas shamanistiska slagverksarbete har fått många lovord efter nysläppta skiva ”Heartcore” och det samspelt intima, den spännande kommunikationen inom duon och med publiken kunde publiken i går kväll lätt bekräfta.
Vildfåglar, kanske också vildvittrors flykt under röda skyar till en musik med rötterna djupt i både historien och nuet gick att förnimma. Vackert och häftigt. Proffsigt. Och allt på samma gång. En stor musikalisk upplevelse, helt enkelt.


Ungt på Park
Efter konseten i stadsbiblioteket i går kväll kunde man också i en sen session lyssna till Edward Mattsson Quartet, med unga musiker från Sverige och Danmark som ålänningen Mattsson samlat omkring sig i sin musikutbildning i Sverige: Mattsson, saxofon och klarinett, Henrik Magnuson, piano, David Lindberg, bas, och Johan Dynesen, trummor. Som sångsolist medverkade Sara Henriksson.


Och i dag:
I dag, fredag, fortsätter vinterjazzen med en lunchkonsert på Parks bar kl. 12 där Oh, my! med musikstuderande från Ålands musikinstitut: Viktor Abrahamsson, saxofon, Emanuele Ferrari, piano, Christoffer Isaksson, gitarr, Emil Björkbom, bas, och Anders Brunnsberg, trummor. På samma plats är det mellan 16 och 19 After Work Jam med Åländska T-time.
I stadsbiblioteket inleds kvällskonserten kl. 19.30. Där framträder Helin-Mari Arder från Estland och Andy Fite Trio med musiker från Sverige och USA, Sinne Eeg från Danmark med Lars Jansson från Sverige och populära Miss Li, som fått så många yngre att boka biljett till konserten.
Kvällen kan avslutas på Parks bar med New Orleans-inspirerade svenska gruppen Jump4Joy som spelar från kl. 22.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT