DELA

Jäkelskap på Bentes i sommar

Mycket skratt och ett oväntat slut kan publiken förvänta sig på Bentes sommarteater i sommar. I ”Bröllop och jäkelskap” får vi träffa en piga med karlskräck och Knallen, en man med ett hemligt förflutet.
Bentes sommarteater har repeterat i en månad och ännu klarar inte skådespelarna eller regissören att hålla sig för skratt i slutscenerna. Det bådar gott för publiken. Årets uppsättning är andra delen av en trilogi som är skriven av den svenske komikern Krister Classon. Sommarens uppsättning heter ”Bröllop och jäkelskap”.

Bröllopsbestyr
Handlingen går i stora drag ut på att Lennart(Mattias Hendersson), son till Matilda (Britt-Marie Sjöström-Kärki) och Nils-Erik (Seppo Hansdahl) börjar bli giftasvuxen och ska hitta en brud. Det finns en potentiell kandidat i Inga (Johanna Grönlund), som återvänt hem från Amerika. Hon är dotter till Valdemar (Ingmar Härtull) som är svuren fiende till Nils-Erik. Till detta kommer Knallen (Sami Lehtinen), en kringresande säljare som komplicerar saker och ting. Där finns Rakel (Alexandra Gustafsson), pigan med karlskräck och postiljonen Dag-Otto (Patrik Häggblom). Bäddat för fars alltså.
Publiken kommer att få de skratt som förväntas. Personerna är bekanta för dem som såg fjolårets Bentesuppsättning ”Snålvatten och jäkelskap”, men skådespelarna har bytt roller sinsemellan. Debutanten på Bentes-scenen är Sami Lehtinen. Han spelar Knallen, en kringresande försäljare med ett hemligt förflutet. Sami är inte ny som skådespelare, han har medverkat i ”Gensel” på Sottunga och i ”Ringens år” och ”Papegojan” på Kastelholms slott.
– Oftast har jag gjort allvarliga roller, men nu får jag göra en rolig roll.

Äkta fars
Elisabeth Karlsson är producent för uppsättningen. Hon har jobbat som projektkoordinator på Ålands Ungdomsförbund sedan i mitten av mars och är ny som producent, men har dirigerat kör och ordnat konserter tidigare. Hon ser fram emot premiären.
– Redan på första repetitionen märkte jag att gänget verkar trivas tillsammans.
Man har satsat på tidsenliga kläder och hyrt från Svenska Filmateljén i Stockholm. Det som inte hittats har Lena Andersson sytt.
Regissören Robert Liewendahl lovar att publiken ska få skratta. Pjäsen är en äkta fars.
– Jag skäms inte för att regissera buskis!
Robert Liewendahl kontaktades av Ålands Ungdomsförbund men tackade nej till uppdraget. Han kände att han inte hade tid. Men efter en ny diskussion ändrade han sig. Liewendahl känner att man lyckats få ihop en fin ensemble och är mycket nöjd med skådespelarna.
Vad kan publiken förvänta sig?
– Mycket skratt och ett oväntat slut.
Pjäsen har premiär den 27 juni och spelas till och med 12 juli.

Text och foto: NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax