DELA

Intressant, modernt, erfaret!

Sidsel Endresen, Kristian Brink Quartet, Vladimir Shafranov Trio med Doug Raney bjlöd på en intressant konsert med bredd på lördag i stadsbiblioteket.
Publiken fick bevittna en stor genrebredd under lördagens program. Artisterna gav tillsammans en blandning av intressant nyskapande, modern jazz och erfaren virtuositet.


Intressant
Programmet på Mariehamn Winterjazz har detta år visat upp en otrolig spännvidd inom jazzen som genre. Lördagens program inleddes av den norska vokalisten Sidsel Endresen. Endresen skapar med röstens hjälp toner och ljud som bygger rymder för lyssnaren på ett nyskapande och intressant sätt. Hon har en otrolig teknik och en enorm vokabulär vilket inte enbart innebär vackra toner, utan även inkluderar skapande av ljud som kunde ha varit tagna från gatan utanför stadsbiblioteket där konserten tar plats.
Hör man musik på det här sättet för första gången kan den vara svår att ta på allvar, men för mig skapade Sidsel Endresen mycket känslor, vilka tråkigt nog försvann stundtals på grund av ljud omkring scenen.


Modernt
Från att ha krävt mycket koncentration gick programmet över till Kristian Brink Quartet som bjöd på ett mer lättlyssnat koncept. De fyra musikerna vann tillsammans tävlingen ”Young Nordic Jazz Comets 2007”.
Konstellationen uppvisar stort tekniskt kunnande, men framför allt bjuder de på ett sväng som endast kan härstamma från ett bra samspel. John Coltranes låt 26-2 var med i låtlistan och det märks på bandet att de har influerats av honom så väl som andra musiker från den moderna amerikajazzen. Förutom amerikansk jazz har de även tagit med nordisk klang från både jazz och populärmusik. Som helhet ger detta publiken en väldigt lättlyssnad och härlig upplevelse med såväl snabba som långsamma tempon i vanliga och udda taktarter.


Erfaret
Vladimir Shafranov är ständigt återkommande som programpunkt under de två jazzfestivaler vi har på Åland. Som solist hade trion sällskap av den meriterade amerikanske gitarristen Doug Raney. Tillsammans spelar de musik ur standardrepertoaren på ett förväntat, erfaret och virtuost sätt.
Musiken flödar naturligt från bandmedlemmarna och den trogna publiken får vad de väntat på då Shafranov och Raney med band äntrar scenen.


Bra arrangemang
Trots smala resurser till kulturen i dagens samhälle är det otroligt att arrangörerna varje år lyckas knåpa ihop en festival som går att genomföra.
Det är ett genomtänkt program som skapar en bred publik samtidigt som det ger lyssnaren en upplevelse i klass med de stora jazzfestivalerna i Norden.

DANIEL LERVIK


Foto: ANDREAS DIENERT