DELA

Intensivt arbete inför Fröken Julie

– Det känns bra, vi är ett bra team och salen är fantastisk.
På fredag är det premiär för Strinbergklassikern ”Fröken Julie” och skådespelarna ser fram emot en vecka med intensivt övande.
Och den blivande publiken verkar också förväntansfull, åtta föreställningar är redan slutsålda. På bilden uppvaktar Jean (Jonas Danielsson) Julie (Petronella Wester).
Precis enligt Strindbergs instruktioner för denna tragedi spelas pjäsen i ett litet rum, mot mörk bakgrund och med publiken nära intill.
I Alandica betyder det att den svarta teatersalen i källarvåningen nu föreställer ett kök på 1910-talet. Publiken bjuds in att på nära håll följa en midsommarnatts dramatiska händelser tillsammans med Fröken Julie, spelad av Petronella Wester, betjänten Jean, Jonas Danielsson och kokerskan Kristin, Gun Sjöroos.
I lördags hölls den första repetitionen med ljussättningen på plats och då bjöds media in för att få en tjuvtitt på de inledande scenerna.


Aktuell än i dag
Allting börjar när Fröken Julie väljer att stanna ensam hemma med tjänstefolket på gården på midsommarafton, istället för att åka bort tillsammans med sin far greven.
August Strindberg skrev pjäsen 1888, men det dröjde cirka 20 år innan den sattes upp i Sverige. Handlingen, där det finns kärlek mellan en fin herrgårdsfröken och en betjänt – och det därtill är kvinnan som tar initiativ – var alldeles för kontroversiell.
Pjäsen visade sig dock bli en av de mest spelade och har framförts i många olika varianter. Än i dag ligger den, enligt regissören och producenten Robert Liewendahl, på topp 5-listan över de mest spelade pjäserna i världen.
Varför ska man komma och se på ”Fröken Julie”?
– Dels för att det är en klassiker, det hör nästan till att ha sett den. Men även för att det händer så mycket i pjäsen och ämnet är precis lika aktuellt i dag som för 100 år sedan. Det handlar bland annat om män kontra kvinnor och jämlikhet, säger Petronella Wester.


Pop bland skolor
Fredagskvällens premiär är samtidigt premiärkväll för teaterpremiär i Alandica. I den svarta salen har etage byggts upp för att publiken ska se bättre.
– Det är en fantastisk sal, säger skådespelaren Jonas Danielsson.
Enligt planen ska pjäsen ges i sex skolföreställningar och tio allmänna föreställningar. Biljettförsäljningen har gått bra. Alla sex skolföreställningar och två allmänna föreställningar är slutsålda.
I pjäsen syns även de tre ”midsommardansarna” Alexander Westerlund, Troska Sharifi och Lucas Gustavsson.
För scenografin står Sara Tobiasson, Oliver Lehtinen sköter ljus och ljud, Patrik Häggblom är sufflör och som assistent fungerar Markus Malm.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: FREDRIK TÖRNROOS