DELA

Innerlig självständighetskonsert

På självständighetsdagen ordnade Önningeby hembygdsförening konsert i Önningebymuseet med sångpedagogen Catherine Frisk Grönbergs sångelever. Kaj-Gustav Sandholm ackompanjerade på piano.


Ett lands 91-åriga självständighet kan firas på många olika sätt. Ett av de bättre är nog att som i Önningebymuseet på självständighetsdagen bjuda på en konsert som lyfter fram kända stycken ur både den finska, finlandssvenska och åländska sångskatten, utökat även med lite rikssvenskt och adventsbetonat. Konserten visade också på den bredd och det kunnande som Catherine Frisk Grönbergs sångelever besitter.
Programmet inleddes med ”Visa till Åland” med ord av Erika Lindström och musik av Otto Andersson och avslutades med Jean Sibelius Finlandiahymn som har svensk text av Joel Rundt.


Bukett finländskt
Mellan dessa rymdes dels en bukett finländska sånger av Sibelius, Leevi Madetoja, Toivo Kuula, Fredrik Pacius, R.F. von Willebrand, Oskar Merikanto och Karl Collan, dels en rikssvensk avdelning med Adolf Fredrik Lindblad och Benny Andersson,samt några adventsbetonade sånger av Gunnar Hahn, Gunnar Wennerberg, Gustaf Nordqvist, K-F Jehrlander och Irvin Berlin.
Att få lyssna till sådant som ”Demanten på marssnön” med musik av Sibelius och ord av Josef Julius Wecksell, ”Långsamt som kvällsskyn”, till von Willebrands musik och Karl August Tawaststjernas ord eller den innerligt vackra ”Du är min ro” med musik av Collan och ord av Zacharias Topelius passar särskilt väl en grå och kulen självständighetsdag.


Varma applåder
De medverkande sångeleverna som alla fick varma applåder var: Johnny Ahlström, Jaana Lönnblad, Sara Strandberg, Martin Lundberg och Ida Löfman. I de avslutande numren, Jehrlanders ”Advent” och Berlins ”Jag drömmer om en jul hemma”, medverkade hela ensemblen, utökad även med Hanna Hansson och Catherine Frisk Grönberg. I slutnumret, Finlandiahymnen, medverkade även Kjell Frisk.
Kaj-Gustav Sandholm, vid pianot, utgjorde konserten igenom ett gott stöd för sångarna.
Önningebymuseets vänner ordnade med kaffeservering efter programmet.
Självständighetskonserten möjliggjordes av ett bidrag som landshövding Peter Lindbäck ställt till hembygdsföreningens förfogande.

jan.kronholm@nyan.ax