DELA

Hon skapar kvinnor av järn

Under vintern har konstnären Susanne Ekman-Ahlroth hamrat fram kvinnliga former i järnplåt. Nu visar hon upp dem för allmänheten.
Konstnären Susanne Ekman-Ahlroth håller fast vid kvinnotemat i sin utställning som har vernissage på torsdag. Järnplåt har formats till sköldar med motiv om kvinnans åldrande. Alstren som finns utställda är tillverkade under den gångna vintern, men några verk som gjorts tidigare har fått följa med för att de passar in. Utställningen heter ”En del av mig”.
Motiven är kvinnotorson i varierande form. Varje sköld har sin symbolik. En gravid mage, ett bortopererat bröst, en ansiktsmask.
Symboliken är viktig för Ekman-Ahlroth. På skölden som heter ”Tonår eller det gör ont” finns en kvinnotorso med en ansiktsmask. Masken döljer tonåringens riktiga jag.
– I ungdomen har man en massa föreställningar om vad folk förväntar sig.
Var får du idéerna från?
– När man levt 50 år som kvinna tar man idéer från allt; sig själv och allting annat runt en. Både nära och långt borta.

Stympad
En av sköldarna heter ”Stympad eller livet”. En kvinnotorso med ett guldfärgat ärr istället för ett bröst.
– Jag tycker att det här med rosa bandet är så nuttinuttit. Det är bättre så här. Det kan vara vackert när man sluppit smärtan.
När man kommer in faller blicken på en sköld med en mullig, bullig kvinna med knölig yta. Namnet är ”Åldrande”.
– Den föreställer här och nu. Man ska vara stolt över sina celluliter.
Ekman-Ahlroth har ingen favorit utan känner att hon tycker om alla sina alster under skapandeprocessen.
– De betyder olika saker för mig och jag kan inte säga att någon är en favorit.

Läser, funderar och läser igen
När Ekman-Ahlroth skapar har hon en plan i huvudet, men under arbetets gång kommer det in nya idéer. Genom att läsa, fundera och läsa igen får hon idéerna till skapandet. I utställningslokalen finns en fåtölj mitt i rummet och där kan hon sitta medan hon funderar och läser.
– Tanken finns när man börjar, man har funderat ut vilka symboler som ska finnas med. Medan jag jobbar med en vet jag redan vad den följande ska innehålla.
De utställda verken är hamrade i järnplåt. Först formas plåten till en sköld, sedan hamras motivet in från både bak och framsidan. Färgerna är i jordnära, mustiga nyanser och inläggningar av bladsilver och -guld. Ekman-Ahlroth bränner in färgen med gaslåga.
– Det är en egen teknik jag har och den är hållbart. Det ger en spännande yta med vissa speglingar fast det kanske inte syns direkt.
Färgen arbetas fram lager på lager och Ekman-Ahlroth har experimenterat sig fram.
– Det gäller att veta när man ska sluta.
Vernissage för utställningen är det på torsdag klockan 14-18 i Susanne Ekman-Ahlroths hantverkshus i Sjökvarteret.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax