DELA

Hon har Mozart i bälgen

Mozart, Schubert, Buxtehude är lite annat än Jularbo eller Cedermark. För Anna Hannus är klassisk musik på dragspel dock något alldeles naturligt. På måndagen avlade hon som första elev slutexamen i ämnet vid Ålands musikinstitut.
Nyan fick möjlighet att lyssna till Anna i fredags när hon medverkade i den allsångsträff som Kaj-Gustav Sandholm ledde i Folkhälsans servicehus i Mariehamn.
Där, i Café Vreten, spelade hon först ett stycke av Mozart, fortsatte med musik av Schubert för att avsluta med preludium och fuga i C-dur av Buxtehude, det sistnämnda musik som man i vanliga fall kan höra på orgel. Med stor fingerfärdighet och känsla för musiken hanterade hon sitt svarta, italienskbyggda, Lasse Pihlajamaa-spel och fick varma applåder.


Även folkmusik
Att Anna inte heller är främmande för andra tongångar visade hon också genom att, till deltagarnas förtjusning, spela med i ett par av allsångerna.
Den musik som nu stått i fokus för Anna har varit den klassiska, men hon har under sina nio år med dragspelet sysslat med annat, som till exempel folkmusik. Just nu är hon med och försöker få i gång ett åländskt klezmerband. Hon berättar att hon började spela för Greta Sundström, något som hon fortsatte med ända till det läsår som inleddes i höstas då Galiniené Vilija från Litauen blev hennes lärare.
Galiniené flikar in att den grund som Greta Sundström lade var mycket bra.


Aldrig fullärd
Även om klassisk musik ingått tidigare i utbildningen så var det program man tog sig an i höstas en stor utmaning, men arbetet har gett resultat.
– Jag har lärt mig mycket nya saker, men det har nog också varit ganska jobbigt, säger Anna.
Både hon själv och hennes lärare konstaterar att man aldrig kan bli fullärd när det gäller klassisk musik, det gäller både det tekniska och den musikaliska tolkningen.


Inte musikhögskola
Trots det goda resultatet och den examen från musikinstitutet som hon nu blivit klar med säger Anna att hon inte har några planer på att fortsätta med en utbildning inom musikområdet. Hon blir student i vår men skall inte söka till Sibeliusakademin eller någon musikhögskola i Sverige.
Musiken skall hon givetvis inte sluta med, men utbildningen efter lyceet kommer att handla om något annat. Riktigt vad avslöjar hon inte.
Hur kom det sig då att det blev just dragspel?
– Vi hade ett dragspel i huset från det jag var liten, ett spel som farfar köpt och jag började spela på det, säger Anna som om det varit den naturligaste sak i världen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax