DELA

Hon beskriver känslor i bild

Känslor kallar hon utställningen som har vernissage på Galleri Skarpans i kväll. Martina Eriksson (bilden) visar en serie fotografier som speglar känslolägen under en period när hon led av utmattningsdepression, bilder som också hjälpte henne att förstå och berätta om sin situation.
Martina Eriksson är född i Kuusankoski och bodde både i södra Finland och i Österbotten innan hon år 1990 flyttade till Åland.
Hon är utbildad primärskötare och arbetade i tio år inom vården innan hon i vuxen ålder ändrade inriktning på sitt liv. Hon gick naturfotolinjen på Ålands folkhögskola och startade sin egen verksamhet, Martinas Foto Design 1999.


Sjukskrivning
Redan när hon jobbade i vården hade hon ledproblem och det var under en sjukskrivning för de problemen för tre år sedan som hon också blev medveten om att hon led av en utmattningsdepression.
– Det var när jag var på ett läkarbesök för mina ledproblem som jag bröt ihop, begärde hjälp och också fick hjälp.
Hon hade då redan länge känt att något var fel men konstaterar att man ju skall vara så stark.


Förklarande bilder
Redan under sjukskrivningen för ledproblemen hade hon en dag gått ut och fotograferat en serie bilder och det var egentligen först när hon visade de bilderna som hon riktigt kunde förklara hur hon kände sig.
– När jag själv hade sett bilderna hade jag också insett att det ju var just så här som jag mådde.
Det här hände för tre år sedan och nu är Martina tillbaka i arbetslivet efter ännu en omskolning. Sedan i augusti kör hon buss och trivs bra med det. Fotar gör hon när hon får lust till det.
Den serie på tolv bilder förstorade från diabilder och överförda på canvas, som hon nu visar på Skarpans är ett urval av de bilder som hon fotade under sin sjukskrivning, just de bilder som hjälpte henne att berätta om hur hon mådde.


Expressivt
Det är talande, expressiva bilder där man bland annat kan skönja mycket vatten i motiven, bilder fotograferade med öppen slutare under zoom.
I en presentation av sig själv inför utställningen skriver Martina att hon som naturfotograf fascineras av ljuset och av formerna i naturen:
– I stället för vyer plockar jag fram det lilla. Med mina bilder försöker jag oftast förmedla en stämning eller känsla.
Martina berättar att hon nog privat också tar bilder digitalt numera men annars fotograferar hon med film, i det här fallet alltså för diabilder. Digi Aland har gjort förstoringarna.


Unika bilder
De fototavlor som hon visar på den här och andra utställningar är alltid unika. Hon gör dem alltid i bara ett enda signerat exemplar.
Utställningen har sin vernissage i kväll kl 18-20 och utställningen pågår till den 27 december.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax