DELA

Historiska flygbilder ställs ut

Vad har drottning Elizabeth av England och racerföraren Keke Rosberg gemensamt? Ja, åtminstone det att de båda kommit med flyg till Mariehamns flygplats. Rosberg i eget plan och på sätt och vis kan man väl säga samma sak om drottningen. Båda finns med i den utställning som nu öppnats på flygplatsen. (På bilden flygmästare O. Metsola och piloten K.Melander.)
”Från junkers till jet” heter utställning som visas i ankomsthallen vid flygfältet och som bygger på bildmaterial ur privatpersoner samlingar, ur landskapets, gränsbevakningens och flygklubbens arkiv. Med finns också en hel rad med flygplansmodeller från de årtionden som det bedrivits flygtrafik på Åland.


Dröm i uppfyllelse
Eila Takkunen som jobbar på flygplatsen som terminaltjänsteman och som hållit i trådarna för utställningen var mycket nöjd när hon hälsade välkommen till lördagens vernissage.
– Jag är glad och stolt. Det har länge varit en dröm att få öppna den här fotoutställningen, sade hon och hoppades att utställningen skulle kunna utgöra grunden för ett litet flygmuseum på flygplatsen.
Enligt Takkunen vill man med utställningen lyfta fram flygets betydelse för Åland genom tiderna. Hon nämnde också Åland som något av en pionjär i sammanhanget.


Möjliggörare
Takkunen tackade särskilt en rad personer och instanser som bidragit med material och uppgifter och som möjliggjort utställningen: Peter Brunila, Leif Wärners, Ole Grunér, Holger Uppgård, Ari Thum, Kalle Alm, Kenneth Krogius, Tore Karlström, Ålands flygklubb, gränsbevakningen och Ålands landskapsarkiv.
Att utställningen intresserar kunde man se på de inbjudna, alla med någon anknytning till flyg- och flyghistoria, som studerade bilderna på utställningens skärmar. Bilderna av flygplan, piloter och passagerare från olika tider, väckte många minnen till liv.
I en tv-monitor kan man också se flyg från olika tider, filmade med smalfilmskamera av Peter Brunila.


Modellbyggare
Privatflygaren Ole Grunér berättade för Nyan om det plan som landade på Slemmern när han vara bara 5-6 år och som tidigt väckte hans flygintresse. Han mindes också hur han som sextonåring 1948 fick följa med pilot Keijo Kuusela i en öppen tjeckiskbyggd dubbeldäckare, med beteckningen OH-ILR, som gjorde publikflygningar och i montern med modeller finns också det planet med, byggt av honom själv.
– Nu flyger jag inte längre. Jag har inte fönyat mitt centifikat, men flygintresserad är jag fortfarande, konstaterar Grunér.
Utställningen visas till den sista december och är öppen för allmänheten vardagar 8-19, lördagar 9-16 och söndagar 16-19.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax