DELA

Herman Lindqvist kommer till Åland

Författaren och journalisten Herman Lindqvist kommer till Åland och öppningen av sommarens stora utställning på Ålands museum och konstmuseum i slutet av maj.
Det avslöjade Lindqvist när Nyan fick en pratstund med honom på bokmässan i Göteborg som öppnades i går.
Att stöta på Herman Lindqvist i den finlandssvenska avdelningen på bokmässan är naturligtvis inte särskilt förvånande. Lindqvists intresse för Finlands historia och finländsk kultur är välkänt..

Nämner Finland
Ett tag planerade Lindqvist att skriva en särskild ”Finlands historia”, men det projektet är inte aktuellt längre. Han konstaterar att han har så mycket annat på gång och inte hinner med allt.
– Men jag nämner alltid Finland där det bara går, att någon är nylänning eller ålänning, att någon är född i Borgå. Jag tycker att det är viktigt.
Vi har ju ändå 600 år av gemensam historia, dubbelt så lång tid som Skåne varit svenskt, säger han.

Åland i maj
Lindqvist kommer till Åland i maj nästa år för invigningen av utställningen ”Utpost, mellanland och brygga” som handlar om jakten på en egen åländsk identitet efter skilsmässan mellan Finland och Sverige 1809.
– Det var ett tag tal om att jag också skulle ha skrivit något till utställningen men det har jag inte tid med. Men till öppningen av utställningen kommer jag, lovar Lindqvist som tycker att det är sorgligt att man i Sverige vet så litet om både Finland och Åland.
– Det händer ju att unga människor stiger i land i Mariehamn och tror att de kommer till något exotiskt ställe där det bara talas finska.

Möjliggörare
Att göra Finland – och särskilt Svenskfinland – synligt i Sverige är en av målsättningarna med den satsning som Svenska litteratursällskapet gör i samarbete med Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och de finlandssvenska förlagen.
Agneta Rahikainen på litteratursällskapet är producent för den finlandssvenska satsningen och hon säger till Nyan att man anser att det är viktigt att göra det möjligt för de finlandssvenska förlagen och författarna att komma i kontakt med läsarna och förlagsvärlden i Sverige.

Finlandsglasögon
Något lättbearbetat fält är det inte.
– Tyvärr verkar det vara så att det inte längre finns så många kulturjournalister i Sverige som har Finlandsglasögon och det är särskilt svårt för unga författare och debutanter att få uppmärksamhet i Sverige.
Men hon tillägger att det inte ändå är helt omöjligt.
– Det kräver bara hårt och målmedvetet arbete. Det gäller att synas och tala om att man finns till. Därför kämpar vi vidare.

Agenter behövs
En av dem som hjälper till med synliggörandet är åländska författaren Katarina Gäddnäs som nu för tionde gången hjälper till med att intervjua författare på den finlandssvenska arenan.
Liksom Agneta Rahikainen tycker hon att det är viktigt, både för finlandssvenska och åländska författare att kunna vara med på mässan.
– Det ger synlighet och kontakter, konstaterar hon.
Katarina Gäddnäs har också en idé om vad man ytterligare borde göra på dagens hårda bokmarknad.
– De finlandssvenska förlagen borde – kanske med stöd av fonderna – satsa på gemensamma agenter i Sverige, säger hon.

Nya deckare
I den finlandssvenska montern är Schildts och Söderströms förlag synligast vid sidan av litteratursällskapets numera stora utgivning.
Bland det som nya förlagschefen Barbro Teir plockar fram hos Söderströms finns nya deckarförfattarna Stefan Nyman och Torsten Pettersson. I Sverige har president Mauno Koivistos nya bok ”Grannar” också hunnit väcka en hel del uppmärksamhet.
Hos Schildts är muminböckerna alltid ett säkert nummer på mässan och Myrika Ekbom på förlaget är glad över att man nu kan presentera ”Stora boken om mumin” med utdrag ur olika mumintexter, gamla seriestripar med mera.

Kontakter
Det åländska inslaget är inte särskilt synligt i år på mässan eftersom PQR inte är med i år. Kjell Ekström satsar dock för andra året på en egen monter med konstböcker, kort och akvareller. Framför allt ser han deltagandet som ett sätt att få kontakter.
– Jag hade just besök av en bosnisk författare som undrade om jag eventuellt kunde tänka mig att illustrera en av hans böcker och februari nästa år skall jag ställa ut på Galleri Rita här i Göteborg , något som är en direkt följd av att jag med här i fjol, säger Ekström.

TEXT OCH FOTO: JAN KRONHOLM