DELA

Har över tusen Beatlesskivor

I mitten på 70-talet cyklar en ung Roger Höglund ofta till Finströms bibliotek i Markusböle för att om och om igen lyssna på en samlingsskiva med Beatleslåtar.
I höst, 30 år senare, hittar han just den skivan då Finströms nya bibliotek i Källbo skola säljer ut gamla vinyler och för 1 euro blir den hans.
För 30 år sedan var Roger Höglund i 12-års åldern och bodde i Pålsböle i Finström. På fritiden brukade han cykla till Finströms bibliotek, som på den tiden låg i Markusböle, för att lyssna på musik. Det var då och där han för första gången kom i kontakt med Beatles.
– De hade en samlingsskiva med låtar som All my loving och She loves you och jag tyckte att musiken var så bra, berättar Roger.
– Intresset för Beatles bara växte men i mitten på 70-talet var inte bandet längre speciellt i ropet och många tyckte att jag var lite knäpp.

Alla låtar
Intresset ledde till att Roger Höglund samlade till sin första skiva. Och till nästa. Och till nästa. I dag har han en samling på totalt över tusen vinylskivor, kassetter och CD-skivor.
– Jag har alla låtar, säger han då han får frågan om hur komplett hans samling är.
– Men det är klart att det saknas en del ändå eftersom varje skiva gavs ut i olika versioner i England, USA, Tyskland, Kanada och Japan.

Second hand
De nya Beatlesskivor som ges ut köper Roger för det mesta här på Åland, de äldre är knepigare att komma över.
– Ibland har jag köpt skivor på Internet men det blir svårare och svårare att hitta något där, säger han.
– Det finns en bra affär i Gamla stan i Stockholm men de bästa fynden gör man ändå oftast då man köper second hand av någon. Då kan man till och med komma över gamla original!

Aldrig mera
– Det finns en box, Let it be, som gavs ut i början av 70-talet med en LP och en bok. Den skulle jag väldigt gärna vilja ha med i min samling men hela boxen är mycket svår att få tag på.
Är det bara musiken som intresserar dig eller har du genom åren också berörts av Beatles personliga öden?
– Jag har hela tiden följt med deras förehavanden. I dag är det lätt då vi har internet, där finns sidor som uppdateras dagligen. När John Lennon dog var det tungt att inse att det aldrig mera skulle göras ny Beatlesmusik.

Flera konserter
Det har för Rogers del också blivit en hel del konserter under årens lopp. Hela gruppen hann han aldrig se samlad men han har sett både Paul McCartney och Ringo Starr live.
– Jag har varit på fem Paul McCartneys konserter både i Göteborg, Stockholm och Helsingfors. Och för cirka tio år sedan såg jag Ringo Starr i Helsingfors. Då Paul kommer till Sverige nästa gång skall jag ta med mig något av barnen!

Lyssnar frivilligt
Roger Höglunds efterväxt är kanske inte lika brinnande för Beatles som Roger själv men intresset är tillräckligt stort för att de skall ha glädje av faderns samlingar.
– Jo, barnen lyssnar faktiskt frivilligt. Min dotter hade en Beatlesperiod och då hittade jag en del av mina skivor i hennes rum, skrattar Roger.
Sedan i höstas har den stora Beatlessamlingen hemma hos Höglunds utökats med en mycket kär klenod. Det nya biblioteket sålde ut alla sina gamla vinylskivor och där hittade Roger den första Beatlesskivan som han hade lyssnat på i Markusböle.

Gamla godbitar
– Jag köpte skivan just här för 1 euro, berättade han i går kväll inför ett femtontal personer som hade kommit till Finströms bibliotek för att få höra om Beatles liv.
I ett föredrag varvat med gamla godbitar presenterades Liverpoolbandets sju år i rampljuset och åhörarna fick veta om allt från deras liv i studion till filminspelningar och böcker som har skrivits om gruppen.

Gå till Beatles officiella hemsida genom att klicka här!


TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax