DELA

Har förevigat klangen på Sottungaorgeln

Den 142 år gamla orgeln i Sottunga har en speciell klang som slagit an i organisten Judit Deáki. Därför har hon gjort en inspelning som nu finns på cd-skiva.
– Varje stämma är karaktäristisk och självständig, säger hon.
Orgelbyggaren Frans Andersson levererade en orgel till Lemland år 1866 och sedan 52 år tillbaka finns den i Sottunga kyrka.
– Den är den äldsta renoverade orgeln som finns på Åland och det finns bara två, tre orglar i hela Norden av Andersson, säger organisten Judit Deáki.
Hon beskriver den som romantisk med en fransk klang efter Frans Anderssons studieår i Frankrike.
– Men det går att spela barockmusik på den även om det är något begränsat. Den största delen av repertoaren är just romantisk musik, säger hon.

Åtta stämmor
Det handlar om en liten orgel som främst byggdes för att ackompanjera psalmer på.
– Den har bara en manual och en bihangspedal. Man hör att orgeln är gammal, det kommer biljud från mekaniken – men det är bara charmigt.
Judit Deáki har arbetat som organist vid Sottunga kyrka och i arbetet prövat sig fram med olika stycken. Det är också där ursprunget till skivinspelningen kommer.
– Jag valde det som lät bra och som kunde visa upp orgeln så mångsidigt som möjligt. Den har åtta stämmor, men det går utmärkt att spela på en enda. Det är det som är det fina med småorglar, varje stämma är karaktäristisk och självständig.
Den enda stämman som inte är ursprunglig, är trumpetstämman. För sju år sedan renoverades orgeln av Kalevi Mäkinen och Helmuth Gripentrog som gjorde en kopia av stämman från en liknande Andersson-orgel på Gotland Sanda.

Vacker klang
Inspelningen till Deákis skiva gjordes för tre, fyra år sedan, men nu är materialet utgivet på cd-skiva.
– Äntligen! Det är en speciell orgel och det är nog många på Sottunga som väntat. Det var orgelklangen som gjorde att jag kom på idén, den är vacker och speciell och jag ville föreviga den.
Inspelningen gjordes av Tage Orenius och Johan Hansen, omslaget står Bertil Andersson för och slutprodukten är framarbetad av Jan-Peter ”Jampa” Jansson.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax