DELA

Hantverkssommar i Eckerö

Sommaren vid Eckerö post- och tullhus förknippar många med hantverk och design. De förväntningarna kommer inte på skam i år heller.
Utställningen ”Storm” bjuder på arbeten av ett tjugotal hantverkare från tre skärgårdar, Roslagen, Åland och sydvästra Finland. (På bilden ett arbete i tovat material och silke av Anna-Lena beckman.)
”Storm” låter kanske bekant. Det var också namnet på den utställning som inom ramen för Skärgårdssmak hade premiär i Finlands hantverksmuseum i Jyväskylä i fjol och senare också visades i Gustavsberg utanför Stockholm.
Många vågor har dock hunnit slå mot stränderna sedan dess och förutsättningarna ändrats en hel del.


Nyorganisation
Peter Winquist, ordförande i Ålands slöjd- och konsthantverk och verksamhetsledare för Post- och tullhuset berättar att Skärgårdssmak under vandringsutställningen hann upphöra som EU-projekt. Skärgårdssmak återuppstod visserligen som aktiebolag, men med betydligt mindre resurser än tidigare.
– Det skulle ha varit olyckligt om utställningen där så många av deltagarna kom från Åland inte skulle ha kunnat visas också här och därför bildades en arbetsgrupp i samarbete med Ålands slöjd- och konsthantverk, Skärgårdssmak och Post- och tullhuset och lyckades få stöd från olika instanser: Ålands kulturdelegation, Nordiska kulturfonden och Kulturfonden för Finland-Sverige plus att hantverkarna själva genom deltagaravgifter och provision på försäljningen bidrar med hälften av kostnaderna.


Hantverkssommar
Att förutsättningarna ändrats under resans gång har visserligen gjort att en del av de ursprungliga deltagarna av olika skäl hoppade av, men andra har kommit till i stället.
Winquist konstaterar att det just i sommar finns en stor efterfrågan på åländskt hantverk med ett visst tryck på hantverkarna som följd: landskapsdagarna i Helsingfors, den ambulerande utställningen med åländskt hantverk och design, nya Salt, med mera. Ändå är det är ändå en rik utställning med hantverksalster som Post- och tullhuset nu kan visa upp.
Här finns olika former av textilarbeten, arbeten i keramik, glas, trä och även smyckesdesign. De fyra utställningsrummen i post- och tullhusets andra våning är välfyllda. Allt inramas av Robert Janssons bilder i storformat av en skärgård i storm, som var med redan när utställningen hade premiär i Jyväskylä.
Tio av utställarna kommer från Åland medan de övriga fördelar sig någorlunda jämnt på Sverige och Finland.


Hantverksbutik
Under utställningen kommer besökarna också att kunna inhandla konsthantverk i en välfylld utställningsbutik där även andra åländska hantverkare än de som ställer ut finns representerade. Ålands slöjd och konsthantverk har anställt två hantverksutbildade ungdomar för att ta hand om butiken: Charlotte Fagerlund från Åland och Caroline Hofman från Nykarleby i Österbotten.
Vernissage på utställningen är det på torsdag kl 14-17 och utställningen pågår ända till den 2 september.


Svagt i broschyrer
Till hantverksutställningen i huvudbyggnaden, liksom till de övriga utställningarna i Södra galleriet och Postens galleri är det fri entré, något som enligt Peter Winquist verkligen uppskattas av besökarna och särskilt av barnfamiljer.
Post- och tullhuset är med inemot 20.000 besökare ett betydande turistmål på Åland och Winquist är i år något besviken på att man, utöver den egna annonseringen, blivit nästan utan utrymme i turistförbundets broschyrmaterial.
– Nog är väl Post- och tullhuset ändå ett resemål som vore värt en viss uppmärksamhet, säger han men hoppas att många ändå skall hitta ut också i sommar.


Bättre utrymmen
Café Lugn & Ro som nu öppnat för säsongen har fått större utrymmen för att bättre kunna ta emot grupper.
I Södra galleriet intill caféet visas nu en utställning med Robert Hancocks verk och i Postens galleri olika konstnärers postlådor. I södra gallerietöppnas i juni Manne Stenros utställning med foton av vettar som i juli följs av den danska korgmakaren Steen Madsens utställning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax