DELA

Han visar segel och knopar

Segelmakare vill han inte kalla sig.
– Jag är en segelsömmare som försöker bli segelmakare, säger han.
Jouni Lahdenperä visar just nu segel- och reparbeten på galleri Fäktargubben i Mariehamn. På bilden en nyckelring i form av en knop modell större, som gjorts med glimten i ögat.
Utställningen på Fäktargubben är Jouni Lahdenperäs första helt egna utställning.
Redan 1995 var han dock med i den hantverksmönstring med skärgårdsprodukter som hölls för Åland, Roslagen och sydvästra Finland. Där fick han också diplom för utmärkt skärgårdsslöjd.


Lång erfarenhet
Under många år har han varit med och sömmat segel för Pommern och i sin egen verkstad har han med tiden utvecklat sitt hantverkskunnande, framför allt just som segelsömmare. Vid det här laget har han sömmat flera hundra segel till ett sjuttiotal olika båtar. Tavlor med bildmontage visar en rad med farkoster, större och mindre, som fått sina segel gjorda av Jouni.
De segel som han nu visar i sin utställning är gjorda i moderna material för praktisk användning. De är avsedda för den båt som Petter Mellberg byggt i Sjökvarteret i vinter, en båt som för en tid sedan presenterades i Nyans bilaga ”Båt, stuga & trädgård”.

Reparbeten


Utöver seglen visar Jouni Lahdenperä också upp sitt hantverkskunnande i en mängd olika reparbeten. Med finns konstfärdigt knutna handtag i hampa till sjömanskistor, dörrmattor knutna i sisal, sjömanssäckar i linne och flaskor med stora knutar i bomullsrep som – hur omöjligt det än förefaller – är knutna inuti flaskan.
Mattmönstren visar han också i en rad konstfärdiga små miniatyrer och med finns exempel på knutna knivskaft. Några exempel på det silversmide som han inte kan ägna sig åt på ett kommersiellt sätt, eftersom han inte är silver- eller guldsmed med rätt att stämpla sina arbeten, har fått plats.
– De kan väl kallas ett experiment, säger han om silverarbetena.


Mycket knopar
Gemensamt för det mesta är att knoparna återkommer som motiv i det mesta, också i silverarbetena och i de servettringar som han flätat av tunna tallrötter.
En del av det han visar har han gjort med glimten i ögat. Med finns till exempel en jättelik nyckelring med en knut i grovt polyprophenrep.
– Att göra knopar lärde jag mig redan som barn i scouterna, säger han.


Nu på heltid
Jouni Lahdenperä är född och uppvuxen i Myllykoski norr om Kotka i Kymmenedalen. Till Åland kom han år 1974 som fyrtekniker. Senare blev han lotskutterförare. Sedan ett år tillbaka är han pensionär efter trettio år i Sjöfartsverkets tjänst och kan ägna sig åt segelsömmandet och sitt övriga hantverk på heltid om han vill.
Utställningen på galleri Fäktargubben röjer ett hantverkskunnande som bygger på stort intresse, mångårigt arbete och en stark känsla för materialen. Den somriga utställningen har ingen särskild vernissage men kan ses i galleriet till slutet av månaden.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax