DELA

Han tar fram det naturlyriska

”Naturlyrik” är namnet på den fotoutställning som Ingmar Lundberg nu håller i Medimars väntutrymmen i Mariehamn. I tio bilder målar Lundberg en fotografisk diktsvit.
Ingmar Lundberg är en flitig fotograf och har på senare tid ställt ut ganska ofta. Utställningen på Medimar är hans tredje under det här året.
Tidigare har han ställt ut på Galleri Skarpans tillsammans med Isa Hällström och hållit en separatutställning i biblioteket i Lumparland.


Koncentration
Bland Lundbergs bilder har man också på tidigare utställningar kunnat se många utsnitt ur naturen, ofta i form av intressanta detaljer och närbilder. Nu visar han en utställning som uteslutande ägnar sig åt naturen.
– Tidigare har jag ibland gapat över för mycket och det jag visat har blivit för splittrat. Nu har jag valt att helt koncentrera mig på naturen.
Det han visar har sammantaget blivit en naturlyrisk svit. Här finns närbilder och detaljer som gör att betraktaren kommer naturen nära in på livet men också några större vyer med hav och med dramatiska molnskyar.
– Man kan säga att det här är min egen lilla hyllning till naturen, säger Lundberg.


Kontemplation
Att han valt en naturlyrisk infallsvinkel betyder också att han vill lyfta fram naturen som en viktig källa till kontemplation för människan.
– Därför har jag också valt att inte ge de enskilda bilderna några namn som avgränsar och styr. I stället vill jag bjuda in åskådaren som fritt får skapa sin egen uppfattning om bilderna.
I bildsviten finns både mörker och ljus: en fluga i solen på en vägg, en blomma i full sommarprakt och en annan senhöstligt vissnad, ett äpple kvarglömt i den första snön…
Om detta med mörker och ljus konstaterar fotografen:
– Ja, som livet självt.


”Analogt”
Ingmar Lundberg hör till dem som fortfarande håller fast vid att fotografera på film. Trots att det blir allt svårare har han inte velat ge sig in i det digitala bildskapande som snabbt griper omkring sig i dag.
– Nej, jag håller nog fast vid det analoga så länge som möjligt, säger han med ett litet leende.
Bildkopiorna har han haft hjälp med av Kameraboden i Åbo och G-foto i Mariehamn eftersom han själv saknar laboratorium för färgbilder.


Till Troell
Utställningen, som Ingmar Lundberg tillägnat sin favoritfilmare Jan Troell, har vernissage i kväll kl. 18-20 och kan ses till den 31oktober.
Medimar har under en tid upplåtit sina väntutrymmen för olika utställningar och det är fritt fram också för allmänheten att komma in och bekanta sig med det som ställs ut.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax