DELA

Han speglar Åland i sin musik

Kärleken förde Johan Tronestam till Åland och nu har han gett ut en skiva med egen instrumentalmusik, komponerad till natur, miljö och människor på Åland.
Johan Tronestam kommer ursprungligen från Enköping i Uppland och har gott påbrå när det gäller musik.
Han far Lars Tronestam har varit mycket musikaktiv och bland annat spelat fiol och dragspel i olika dansorkestrar. Själv har Johan ingen egentlig musikutbildning men berättar att han fick lära sig spela piano som barn och att han sedan dess sysslar mycket med musik.


Egen studio
Till vardags arbetade Johan på arbetsförmedlingen hemma i Enköping och numera finner man honom på arbetsförmedlingen i Mariehamn, och familjen är bosatt i Lemland Knutsboda där han också har sin egen studio och sysslar med sitt komponerande och sina inspelningar.
Johan Tronestam erkänner utan omsvep att det var kärleken som förde honom till Åland och gjorde att han upptäckte någonting helt nytt.
– Sommaren 2005 vistades vi mycket hos bekanta i den södra skärgården och det blev en enorm katalysator för mig, jag blev väldigt tagen av naturupplevelsen. Där lades nog grunden till den skiva jag nu ger ut, säger han.


Instrumentalmusik
Redan innan han kom till Åland hade Johan på sin fritid sysslat en hel del med elektronisk musik och jobbat som ljudtekniker vid olika musikfestivaler. Han spelar klaviaturinstrument: piano, synth och orgel, och den skiva han nu släppt är också helt igenom instrumentell.
Vackert, meditativt är ett par av de beskrivningar han själv använder när han skall beskriva musiken.
– Jag vill att den som lyssnar till musiken skall känna igen sig, säger han.


Engelsk språkdräkt
Skivan har han bland annat gjort med tanke på vänner i utlandet och texten på skivomslaget, liksom låtarnas titlar, är genomgående på engelska. Kompositionerna har namn som” ”The sea”, ”Red rocks”, ”Secrets in the clouds”, ”A walk in the sand”, för att nämna några.
”The Island”, som skivan heter, är producerad av hans eget Team Quasar och han har också en egen hemsida under adressen http://www.teamquasar.se där man också kan finna vissa musikexempel.
Arbetet med cd:n, som nu finns i skivhandeln, har tagit ett par år i anspråk och Tronestam har också fått ett stipendium från Ålands kulturdelegation för att genomföra projektet.


Ny skiva till jul
Och mera är på gång, avslöjar han.
– Jag har redan spelat in en skiva till som kanske kommer att bli klar fram emot julen eller årsskiftet. Också den är mest instrumentell, men på några låtar sjunger jag också. ”A journey under the stars” skall den heta.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax