DELA

Han dras till det abstrakta och kubistiska

Han målar allt från realistiska till abstrakta landskap, allt från får på bete till en kubistisk kapten Haddock. Petri Allinen som nu ställer ut på Galleri Skarpans säger att han vill ha det så.
– Jag vill känna mig fri att måla vad jag vill och inte binda mig till något tema.l
Petri Allinen är född i Tusby på fastlandet år 1968 och bosatt på Åland sedan 1997.
Redan då han kom till Åland hade han en treårig utbildning i Hyvinge konstskola bakom sig, liksom en hel rad konstläger i Kuusamo med Matti Mikkola som lärare. Han hade också deltagit i en rad samutställningar.
Den utställning han nu håller på Galleri Skarpans är hans fjärde egna utställning på Åland. Senast ställde han ut på Café Bagarstugan år 2004.


Produktiv
Petri Allinen är en produktiv målare. Åttio procent av det han nu ställer ut har tillkommit under de tre senaste månaderna. Ändå har han inte särskilt mycket tid för sitt konstskapande.
– Jag målar ju bara på fritiden och man orkar inte så mycket när man kommer hem från jobbet, säger han.
Allinen är med sin familj bosatt i Gottby Kungsö och arbetar på Cainby.
Att han brinner för sin konst kan man ändå sluta sig till av det han visar. Det är ett frejdigt måleri där han inte sparat på färgen och där olika infall får bestämma vad det blir.


”Lugnare nu”
– Ändå använde jag nog starkare färger tidigare och målade ofta med palettkniv. Nu har jag fyllt fyrtio och märker att jag målar lugnare och till och med har en dragning åt pastellfärger. Min fru, som har god smak, har nog också medverkat till det, säger han med ett leende.
– Men vem vet, kanske söker jag mig ännu tillbaka till de starka färgerna.
Just nu är det mest akrylmålning som gäller för Petri Allinen men med på utställningen finns också några oljemålningar.
– Jag har märkt att akrylen passar mig bäst eftersom jag då slipper vänta så länge på att färgen skall torka om jag vill ändra på något.
– Men visst är det trevligt att måla i olja också. Det doftar så gott av färg och terpentin. Man vet att man verkligen målar när man sysslar med oljefärg, tillägger han.


Gärna abstrakt
Trots att Petri Allinen vill behålla sin mångsidighet och måla utan att fastna i någon trång motivkrets så erkänner han att han nog har en dragning åt det abstrakta och kubistiska. På frågan om han har några favoriter och förebilder blir svaret:
Picasso, Braque och särskilt Ben Nicholson.
Bland det utställda finns en målning som han kallar ”Degas flicka”, en detalj ur en målning av den store konstnären som han fotograferade vid ett besök i Paris.


Tintin favorit
Petri Allinen berättar att han gillar serier och särskilt Tintin. Det förklarar varför en av de kubistiska målningar han visar föreställer kapten Haddock.
– Som ung tecknade jag serier och skulle gärna pröva på det igen nångång, erkänner han.
Utställningen på Galleri Skarpans har sin vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20 och kan ses i galleriet till den 27 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax