DELA

Haddon Sundbloms tomte uppdaterad

En uppdaterad Coca-Cola-tomte, en modernare version av Haddon Sundbloms klassiska mysgubbe. Det är vad Coca-Cola i Storbritannien satsar på inför julen. För moderniseringen står Mikael Eriksson på Rithuset i Stockholm.
– Men jag är en stor beundrare av Haddon Sundblom, säger han till Nyan.
Nyan har tidigare i olika sammanhang berättat om konstnären och reklamtecknaren Haddon Sundblom (1899-1976) vars far utvandrade från Föglö till Amerika.
Haddon Sundblom fick sitt första uppdrag för Coca-Cola redan år 1924 och slog på allvar igenom 1931 med sin röda och mysiga Coca-Cola-tomte. Nya versioner med nya scenerier följde sedan så gott som varje år ända in på sextiotalet.


Åker tunnelbana
Nu tycker alltså Coca-Cola i Storbritannien att det är dags att låta Coca-Cola-tomten ta steget in i en modernare värld och via en reklambyrå i London har Rithuset i Stockholm, där Mikael Eriksson jobbar, fått uppdraget. Tomten skulle placeras in i ett urbaniserat samhälle, i stadsmiljö. Bland annat åker tomten tunnelbana i reklamen. Och bjuder givetvis på en brun dryck.
Någon total brytning med Haddon Sundbloms tomte är det inte fråga om. Mikael Eriksson säger att han är en stor beundrare av Sundbloms klassiska reklamstil.
– Jag har ett exemplar av hans bok ”Dream of Santa” och jag kan säga att det är väl tummat.
– Jag har försökt anamma hans stil och hans bildtraditionen, men samtidigt utvecklat miljöer och andra attribut i bilderna, säger Eriksson också.


Olja på duk
Någon enkel retuschering av förlagorna har Eriksson inte nöjt sig med. Han har gått grundligt till väga, diskuterat och bollat idéer, tittat på miljöer i London, lyckats leta fram en lämplig modell för tomten, låtit sy upp tomtekläderna i en teaterateljé och därefter fotograferat i stadsmiljöer i Stockholm. Slutligen har han gjort skisser och målat.
– Originalen är gjorda i olja på duk. Jag tyckte att det var viktigt att göra det på riktigt, säger han.
Han återkommer till att han tycker att han är mån om att det väsentliga i traditionen från Haddon Sundblom består, att han vill vidareutveckla och föra hans arbetet vidare.
Han säger att han själv är rätt nöjd med slutresultatet.
– Och det har varit fantastiskt trevligt.


Föglö visar Haddon
Eriksson känner till att hans föregångare har rötter på Åland och han skulle gärna ha sett den utställning kring Haddon Sundblom och julen som visades i Ålands museum i december i fjol.
Utställningen, som var ett samarbete mellan Ålands emigrantinstitut och Ålands museum, har inför den här julen flyttat till Föglö bibliotek där den pågår till den 13 januari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax