DELA

Gudomligt sväng under kyrkvalven

 

 

Kyrkorgel är ett underbart instrument som kan kombineras med nästan vad som helst, skriver Nyans recensent efter att ha lyssnat till organisetn Johannes Landgrens och altsaxofonisten Håkan Lewins svängiga konsert i Sunds kyrka i orgelfestivalen.

Musik
Ålands orgelfestival: ”In the name of freedom”, jazzkonsert i Sunds kyrka med Håkan Lewin, altsaxofon, och Johannes Landgren, orgel.


Rubriken kan någon kanske uppfatta som aningen respektlös, men den är fullt motiverad som beskrivning av den konsert som altsaxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren bjöd en glädjande stor publik i Sunds kyrka på. Att Duke Ellington, som det mesta kretsade kring, skrev tre sakrala konserter till Den Högstes ära är också värt att notera.
Johannes Landgren erinrade i en föredömligt kort introduktion om jazzens rötter i blues och folklig musik. För den kämpande lilla människan i en orättvis och brutal värld. Därav också konsertens namn: ”In the name of freedom”.
Kyrkorgel är ett underbart instrument som kan kombineras med nästan vad som helst. Kyrkorgel till folkmusikaliskt fiolspel fungerar alldeles utmärkt och den här kvällen visade Landgren och Lewin vad man kan åstadkomma med kyrkorgel och saxofon: gudomlig musik.

Läs hela recensionen i dagens, fredagens Nyan.


Text & foto:
Jan Kronholm

Orgelfestivalen fortsätter
i dag, fredag, kl 12, med en lunckonsert i S:t Görans kyrka. Aanoud de Groen från Holland spelat Bachs triosonater.

I kväll, ferdag,  kl. 20 i Saltviks kyrka kan man lyssna till danska organisten Flemming Dreisig.

På lördag kl. 14 blir det kammarkonsert med Stalhammerkvartetten i Eckerö kyrka och på lördag kväll kl. 20 avslutas årets orgelfestival i S:t Görans kyrka där Federica Iannella och Giuliana Maccaroni , från Italien, bjuder på fyrhändigt orgelfyrverkeri.