DELA

Gör filmer om barn i Ryssland

Ryssland har blivit har blivit en viktig utmaning för svenske dokumentärfilmaren Håkan Pieniowski, tillsammans med kollegan Kåge Johnsson en ofta sedd gäst på filmfestivalen Vera i Mariehamn.Nu arbetar Pieniowski (bilden) och Johnsson på ännu ett filmprojekt kring barn i Ryssland.
Håkan Pieniowski har under en lång karriär som dokumentärfilmare gjort en mängd uppmärksammade filmer, sammanlagt har det blivit ett sextiotal. Han har också fått stora journalistpriset för en uppmärksammad tv-dokumentär om demens.
På torsdagen var Pieniowski i Mariehamn för att berätta om sitt arbete och sina aktuella filmplaner. Nyan fick en pratstund med honom när han var på väg till föreläsningen som hölls i filmklubben Chaplins regi.


Barn och familjer
Tillsammans med Kåge Johnsson har Pieniowski gjort ett par uppmärksammade dokumentärer om barns och familjers situation i Ryssland. Den första som kom 1999 hette ”Jag älskar dig Natascha” och handlade om några kvinnor i en liten stad när Novgorod som får barn. Två år senare kom den andra filmen ”Jag älskar dig mitt barn”, den som år 2002 gav en Verastatyett på filmfestivalen Vera.
Den film som Pieniowski och Johnsson nu arbetar med har arbetsnamnet ”Nadyas Story”.
– Nu handlar det om en flicka som hunnit bli tio år gammal, berättar Håkan.


Kärvt för filmare
Han har just kommit hem från en festival i Holland där han varit för att presentera filmplanerna.
– I dag har det blivit mycket svårare at få finansiering för större dokumetärprojekt från tv-bolagen. Man tvingas lägga ned mycket mera arbete på att skapa ekonomiska förutsättningar, konstaterar han.
Att Håkan Pieniowski velat jobba med dokumentärer om Ryssland hänger till en del samman med att han träffade sin fru i samband med att man gjorde den första filmen där. Men framför allt vill han beskriva livet i en rysk familj inifrån och att göra det genom att följa ett litet barns uppväxt är givande.
– Genom Nadjas berättelse kan man reflektera över hur man har det, konstaterar han.


Ny teknik intresserar
Pieniowski var bland de första som började jobba professionellt med små dv-kameror. Det var i slutet av nittiotalet.
– Kåge och jag var nog bland de första som gjorde långa dokumentärer med den tekniken men nu står vi igen inför en teknisk utmaning där det handlar om att ta steget över till hd-teknik.
Under sin föreläsning på torsdag kväll berättade Håkan Pieniowski om tillkomsten av flera av sina dokumentärfilmer och om de oväntade situationer som kan uppstå i samband med filminspelningar. Föredraget illustrerades med sekvenser ur olika filmer.


Siktar på Vera i vår
På frågan om vi får se honom på Vera också i vår svarar han.
– Jag och Kåge har ju varit med på Vera nästan varje år men i fjol hade vi inget som var aktuellt att visa upp. Nu kommer vi kanske med något ur serien Folket i bild, en film med namnet ”Avdragsgilla Karin” som handlar om det aktuella temat ”hushållsnära tjänster”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax