DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>VISAR GODBYBOR De har jobbat med utställningen Godbyprofiler; Christer Carlsson, Solveig Gestberg och Conny Andersson.

Godbybor visar gamla Godbyprofiler

I sommar kan man kika in i Finströms bibliotek och bekanta sig närmare med en rad snillrika och högst personliga Godbybor från förr.

Här finns länsmän och doktorer, glasstillverkare och smeder.
Det är etnolog Conny Andersson som sammanställt utställningen.

Till sin hjälp har han haft en grupp sakkunniga Godbybor bestående av Christer Carlsson, Solveig Gestberg och Fjalar Eklund.

I fjol hölls en liknande fotoutställning på biblioteket som handlade om byggnader om och kring Godby.

Nu är det alltså tid för personliga profiler.

– Det har blivit ett omfattande fältarbete, säger Conny Andersson. Här ställer vi nu ut ungefär en tredjedel av allt material vi fått in. Mycket är fint, det har varit svårt att välja, säger han.

Material som handlar om apoteket i Godby har inte kommit med denna gång. Anledningen är att Andersson håller på med en hel bok om apoteket, som firar 180-årsjubileum nästa år.

Utställningen består också av en mängd unika klippböcker som Ann-Britt Eriksson skänkt till biblioteket. Hon har sedan 1990 samlat på tidningsklipp om allt som handlar om Godby i lokaltidningarna. Totalt har hon fyllt 20 klippböcker.

Utställningen håller öppet under bibliotekets öppethållningstider hela sommaren fram till den 27 augusti.