DELA

Glädje över förnyat Jomalabibliotek

På måndag öppnar Jomala bibliotek igen efter den om- och tillbyggnad som stått på önskelistan under många år. Biblioteket kan nu erbjuda såväl låntagarna som personalen bättre utrymmen. Äntligen får personalen tidsenliga arbets- och sociala utrymmen.
Det är inte mer än 100 kvadratmeter golvyta som biblioteket får till, men det är välplanerade och välanvända kvadratmetrar. Utbyggnaden ger bland annat ett helt nytt rum med mycket fönster och högt i tak. Här inryms barnavdelningen, samt avdelningen med tidningar och tidskrifter. Sammanlagt får biblioteket nu 300 kvadratmeter till sitt förfogande.
Biblioteks- och kulturchef Gunilla Jansson konstaterar att biblioteket i utbyggnaden också fått ett utrymme där man kan hålla föreläsningar och andra samlingar. Här kan man samla skolklasser på besök och här kan man hålla sagostunder i en trevlig omgivning.
Den gamla barnavdelningen inrymmer nu de vuxnas fackboksavdelning och i samma rum finns också musikbiblioteket.


Bättre utrymmen
Totalt sett ger ombyggnaden inte mera utrymmen för böckerna men allt blir mera lättillgängligt och överskådligt och dessutom har man nu fått ett bokmagasin med moderna flyttbara arkivhyllor direkt i anslutning till utlåningen. Tidigare magasinerade man böcker i skåp i en annan del av Vikingaåsens skola. Inte särkilt praktiskt för personalen.
Av stor betydelse är också att personalen nu får mycket bättre arbetsutrymmen och dessutom bättre sociala utrymmen med ett avskiljt kafferum. Man behöver inte heller dela toalett med biblioteksbesökarna. För de senare har toaletten dessutom handikappanpassats.
Kultur- och bibliotekschefen har nu också fått ett eget rum och i anslutning till biblioteket har också kultursekreterare Signe Järvenpää sitt arbetsrum.
– Det blir en väldigt stor förbättring såväl för besökarna som för personalen, sammanfattar Gunilla Jansson.


”Känns jättebra”
– Det känns jättebra. Jag har jobbart här i mer än femton år och saknat såväl bokmagasin som kafferum. Och arbetsrum med fönster. Men nu har vi det, säger Annika Elfsberg.
På måndag slår biblioteket upp dörrarna för allmänheten och en officiell invigning blir det tisdagen den 11 oktober. Samtidigt sker också en del förändringar i öppettiderna.
– Vi har öppet för skolornas behov alla vardagar kl. 9-14 och för allmänheten 14-20 från måndag till torsdag, berättar Gunilla Jansson.
Kring 260.000 euro har om- och tillbyggnaden av biblioteket kostat.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: FREDRIK TÖRNROOS