DELA

Glada färger i väntrumsmiljö

Glada färger bjuds det på i den utställning som Tiina Barck och dottern Catja har vernissage på i kväll (tisdag) i Medimars väntutrymmen i centrala Mariehamn.
Tiina och Catja, som hängde utställningen i går på eftermiddagen, berättar att det är deras första utställning tillsammans. Men de har ändå jobbat var och en på sitt håll under sommaren.
– Vi har bara haft lite möten och diskuterat ibland, säger Catja med ett leende.


Måleri och grafik
Tiina Barck är etablerad konstnär på Åland och arbetar både som grafiker och målare. Senast ställde hon i fjol ut i Lemland och visade då både grafik och målningar. I planeringen på lite längre sikt finns också en utställning med främst grafik i Uleåborg, där hon har sina rötter.
– Jag skall om ett par år ställa ut tillsammans med en konstnär från Uleåborg, berättar hon.
Catja Barck har studerat vid konstskolor i Sundsvall och Stockholm men går nu på en tvåårig utbildning i ljusdesign vid tekniska högskolan i Jönköping. Hon säger dock att hon inte har tänkt överge målandet och att utställningen på Medimar var mycket välkommen.
– Jag har inte målat på ett tag nu och utställningen gav en möjlighet att komma i gång igen.


Glada färger
Utställningsutrymmena är lite speciella eftersom det inte handlar om ett neutralt galleri utan om ett väntrum. Både Tiina och Catja säger också att de tänkt en hel del på detta och tagit hänsyn till miljön i det de gjort. Särskilt då i fråga om färgerna som är klara och glada.
– Det skulle kanske inte ha passat så bra med dystra och murriga färger, menar Tiina.
I motivkretsen har hon ägnat sig mest åt motiv ur växtriket medan Catja målat djur, men också fåglar, ägg och fjädrar och ballonger.
Utställningens vernissage i kväll inleds kl 19 och pågår till kl. 21 Därefter kan utställningen ses till den 26 september. Den är öppen för alla intresserade, inte bara dem som har något annat ärende till läkarcentralen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax