DELA

Gjorde skiva med egna favoriter

– Svenska låtar med litet countrystuk.
Så beskriver Rune Sjöblom i Hammarland den cd-skiva som han sjungit in och som kommer ut i handeln i veckan.
Rune Sjöblom har ett tjugoårigt förflutet som dansbandssångare i Österbotten bakom sig. Han kom till Åland 2002 och tog då med familjen över Björkuddens stugby i Hammarland. Även om dansbandslivet numera är förbi så sjunger Rune en hel del och lyckades 2004 placera sig som tvåa i tävlingen ”Seniorchansen” i Sverige.
Småningom har planerna på att göra en cd-inspelning tagit form.
– Bland andra Hasse Johansson i Helsingfors, han som gör danspopen i radio Vega, uppmanade mig att göra en skiva, säger han.


”Min ängel”
Men Rune berättar också att det som gjorde att han beslöt göra slag i saken var att hans dotter Jenny gjorde en låt som hon kallade ”Min ängel”.
– Hon sade till mig att om jag någonsin gör en skiva så vill hon att den låten skall få komma med och då beslöt jag att nu är det dags att göra skivan.
”Min ängel” har nu blivit skivans titellåt.


Favoritlåtar
De tolv låtarna består till stor del av sådan musik som Rune lärt sig att tycka om genom åren. Bland sådant som han nämner finns gamla Elsvislåten ”King Creole” – ”Natt och dag ” på svenska. Med finns också en del nyskrivet material av Tomas Enroth, framgångsrik låtskrivare i Österbotten
Tom Käldström, musiker och skivproducent, har producerat skivan i sin studio i Nykarleby. Käldström är en ofta anlitad producent och Rune Sjöblom är mycket nöjd med resultatet. Käldström som själv trakterar en rad instrument medverkar också på skivan tillsammans med musiker från bland annat populära bandet Tommys.
Skivan som får en upplaga på 1000 exemplar har Rune Sjöblom bekostat helt själv. Förutom på Åland räknar han med att sälja en del av upplagan i Österbotten där han fortfarande är känd från sin dansbandstid.

jan.kronholm@nyan.ax