DELA

Gillar att experimentera med foto

Linda H. Ahlfors är en ung norsk fotograf som gillar att experimentera och finna egna vägar. Just nu kan man se ett urval av hennes bilder i Medimars väntutrymmen i Mariehamn.
Linda Ahlfors kommer från Ulefoss i Telemark i Norge men hon har släkt på Åland och har under ett par år vistats på Vårdö.
– Jag har varit hobbybonde och hjälpt till på min farbrors gård, berättar hon.
Ett kort tag prövade hon också på naturbruksskolans lantbruksutbildning men avslutade den och flyttade tillbaka till Ulefoss.


Vän med kameran
Linda, som nu är 23 år, berättar att hon alltid varit konstintresserad och både tecknat och målat. Under vistelsen på Åland blev hon dock på allvar biten av fotografering och har nu sysslat aktivt med foto i omkring ett och ett halvt år.
– Kameran har blivit min trogna följeslagare, säger hon.
En utställning har hon hunnit hålla tidigare, hemma i Ulefoss.
Just nu har hon också ett uppdrag för en norsk studentkrog där hon tar bilder för krogens hemsida.


Experimenterar
Linda Ahlfors tar också helt vanliga omanipulerade bilder, bland annat naturmotiv, men hon känner starkt för fotokonsten och experimenterar och bearbetar gärna sina bilder i photoshop. I den kollektion som hon nu visar finns flera exempel på bilder som lagts på bilder. En rad svartvita aktstudier finns också med.
På den utställning som Linda höll hemma i Norge fick hon en hel del positiv feedback och hon säger att hon gärna vill att hennes bilder väcker reaktioner.
– Både positiva och negativa är välkomna, understryker hon.


Siktar på fotoutbildning
Tanken på att gå på någon utbildning kring foto har nu också väckts hos Linda men hon ser också nyktert på det hon sysslar med och konstaterar att det nog inte är så lätt att försörja sig som fotograf.
– Därför har jag också funderat på att utbilda mig till fastighetsmäklare, säger hon.
Utställningen på Medimar har ingen vernissage men den kan ses månaden ut. Liksom för tidigare utställningar på samma plats gäller att den är öppen för vem som helst som vill titta in, inte bara för de som har något ärende till Medimar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax