DELA

Ger ut skiva efter 46 år branschen

Efter 46 år som sångerska debuterar Ålands jazzdrottning Leila Portnoj på skiva. Skivan innehåller inspelningar som gjorts för radio under 80- och 90-talen.
Skivan ”Leila Portnoj sings”släpps lördagen den 10 maj. Den 62-åriga debutanten tar emot i sin lägenhet i Mariehamn, dit det är få förunnat att komma. Det är svårt att tro att det är första skivan, när man vet hur länge och hur mycket Leila Portnoj har sjungit.
Varför en skiva nu?
– Jag tycker att alla gör skivor nu! När jag blev pensionär så hade jag så mycket tid att jag ville göra det här.
Skivan är egentligen en samling av inspelningar som gjorts från 80-talet fram till 1999. En del är inspelat på Åland och en del är inspelat i Helsingfors på 80-talet.
– Helsingfors radio bad mig komma och göra en inspelning speciellt för dem. Jag behandlades som en stjärna och bodde tre dygn på hotell Presidentti. Jag fick arbeta med de bästa musikerna i Finland.


Dansant skiva
Leila Portnoj beskriver musiken på skivan som väldigt dansant. Det är mjuka ballader.
– Det är sån jazz som folk tycker om, inte så modern och tjatig.
På skivan finns många bekanta jazz-klassiker. Det har tagit ett halvt år från idé till färdig skiva. Allt material fanns färdigt, men Leila blev tvungen att mixa skivan. Det hade hon hoppats att hon skulle slippa.
– Jag hatar sånt! Jag trodde jag bara skulle behöva lägga mig i hur skivan skulle se ut.
Men det blev alltså tre sessioner i studion innan Leila var nöjd med soundet. Hon har blandat gamla och nyare låtar och man kan höra skillnaden på den unga Leila och den äldre.


Debut som ung
På frågan om det är någon musiker från skivan som hon minns särskilt väl svarar hon:
– Särskilt pianisten Nacke Johansson, men även Antti Sarpila, han är ju väldigt känd.
Leila Portnoj debuterade som sångerska när hon turnerade i ett halvt år i Svenskfinland med en stor orkester. Då var hon 16 år. Vid 17 års ålder var hon på Socis och lyssnade på Classe Hägglunds orkester. Den modiga flickan hoppade upp på scenen och frågade om hon fick sjunga. Det fick hon och blev anställd.
– Jag hade inte en tanke på det när jag gick upp.
Leila minns att Klasse Hägglund var en mycket fin musiker och hon var orkesterns sommarvokalist på Socis flera somrar i rad. Det finns mycket inspelat material från den tiden, men inget har rymts med den här gången.


Blyg
Blir det flera skivor?
– Nej….kanske…
Leila medger att hon skulle kunna tänka sig att sjunga in en skiva, men hon vill inte uppträda.
– Jag är egentligen blyg och hatar att bli tittad på. Att stå i studio är något helt annat.
Därför blir det heller inget release-party, utan hon träffar sina lyssnare när hon signerar skivan när den släpps.
Själva skivomslaget tog länge att göra. Leila ville inte synas på bild och hon funderade länge innan hon kom ihåg en bild som funnits i en tidning. Konstnären är tyvärr okänd. Bilen är tecknad och svartvit och Leila framställs med simfötter och vingar istället för händer. Reporterns invänder att omslaget inte matchar Leilas färgstarka personlighet, men Leila själv är nöjd med den diskreta framtoningen. Det är nog här blygheten kommer fram.
Vad ska man göra för att få Leila Portnoj att uppträda med låtarna från skivan?
– Betala helvetes bra!

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax