DELA

Ger isländska mord ett lyft

Vanliga isländska mord är ganska trista, mest fylleri och tråkigheter, menar deckarförfattaren Yrsa Sigurðardóttir (bilden).
Själv hittar hon på lite mera spännande mord och lyckas bra med det. Hon är översatt till mer än trettio språk och läst i mer än hundra länder. I går besökte hon Åland.
Nordens institut på Åland har nu sjösatt en serie med rubriken ”Mord i Norden” som skall ge ålänningarna möjlighet att under det här året träffa fyra nordiska deckarförfattare. Senare i vår kommer danska Anna Grue på besök och i höst presenteras Leena Lehtolainen från Finland och Arne Dahl från Sverige.


Framgångsrika
Isländska deckarförfattare har haft stora framgångar och låtit tala om sig på senare tid. Mest känd är kanske Amadur Indrason som skrivit mer än tio deckare som gått ut i stora upplagor, men utöver honom och Sigurðardóttir finns ytterligare tre till fyra aktiva författare i deckargenren.
Yrsa Sigurðardóttirs första bok, som på svenska heter ”Det tredje tecknet”, är översatt till mer än 30 språk. Hennes andra bok ”Den som gräver en grav” kom i november på svenska och hennes tredje skall komma i höst.


Skrev barnböcker
På frågan om varför hon börjat skriva just deckare svarar Yrsa Sigurðardóttir:
– Jag började med att skriva roliga barnböcker men efter att ha skrivit fem sådana tröttnade jag på att vara rolig och ville skriva något annat. Att det blev deckare beror helt enkelt på att jag ville skriva böcker som jag själv skulle tycka om att läsa.


Inte på heltid
Yrsa Sigurðardóttir är född 1963 och till utbildningen civilingenjör. Trots framgångarna med deckarförfattandet säger hon sig inte ha några planer på att ge upp sitt yrkesarbete. Just nu är hon engagerad i ett stort vattenkraftprojekt på centrala Island.
– Ett av de största byggena i Europa, berättar hon.
Hon konstaterar att hon enbart med hänsyn till ekonomin nog skulle kunna sluta med ingenjörsjobbet när som helst och skriva på heltid men det lockar inte.
– Jag är inte intresserad av att bara skriva utan vill syssla med något annat också.
Aktivt författande och ett krävande jobb, det låter som något för en ensamstående?
– Nej då, jag har familj, två barn och ett barnbarn. Man måste bara vara lite organiserad och förresten så tar det mera tid att tänka ut intrigen i en roman än att skriva ner den.
Intrigerna och morden tilldrar sig alltid på Island och många läsare gillar just detta. Själva morden är dock fiktiva, helt enkelt av den anledningen att de vanliga isländska morden är ganska triviala. ”Boring” är det engelska ord som Yrsa Sigurðardóttir själv använder.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax